Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, samo Mađarska glasala protiv

Vesti 27. maj 202411:57 155 komentara
Shutterstock

Kosovo je dobilo status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na sastanku Skupštine u Sofiji u Bugarskoj. Većina zemalja članica podržala je ovu odluku, 14 je bilo uzdržano, a protiv je glasala samo Mađarska, objavili su prištinski mediji.

Odluku je danas, 27. maja, donela Parlamentarna skupština NATO-a, saopštio je poslanik Pokreta Samoopredeljenje Driton Hiseni.

„Napredak statusa dolazi posle nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO. Od juna 2014. bili smo predstavljeni kao delegacija posmatrača“, napisao je Hiseni na Fejsbuku, koji je i predsedavajući kosovske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Dodao je da brojna pisma i kontinuirani napori delegacije Srbije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status.

Parlamentarna skupština NATO-a je institucionalno odvojena od NATO-a, ali služi kao važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO-a. Pored njih, u aktivnostima Parlamentarne skupštine učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija posmatrača.

Pridruženi članovi mogu podnositi odluke i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima NATO-Parlamentarne skupštine.

Međutim, oni nemaju pravo da glasaju o skupštinskim izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom budžetu.
Trenutno ima devet pridruženih članova – među njima Srbija i Bosna i Hercegovina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare