Kosovo pred prevremenim izborima? Zahtevi opozicije za smenu Kurtija i Vlade sve glasniji

Vesti 07. apr 202421:22 5 komentara

Da li je stav koji Priština ima u pregovorima sa Beogradom popularan na Kosovu? Među građanima možda, ali predstavnici opozicije gotovo svakodnevno traže da Aljbin Kurti podnese ostavku - smatraju da su njegovi postupci izolovali Kosovo. A on ih pita - da li im treba pomoć za njegovu smenu?

Opozicione stranke su jedinstvene u zahtevu za raspisivanjem prevremenih izbora, zbog kako ističu, nesposobne Vlade. Međutim opozicija i dalje nije saglasna o formi održavanja izbora, neki bi prvo da razreše skupštinu dok drugi pre toga zahtevaju ostavku premijera Aljbina Kurtija.

„Treba što pre da idemo na izbore jer je izgubljen smisao vlade koja je napunila tri godine, i sve što je ispunila od plana je neispunjavanje svih tačaka. Mi ćemo svakako pronaći način kako da ubrzamo prestanak rada ove loše vlasti“, kaže Blerta Deliu, poslanica Demokratske partija Kosova.

„Vidi se da se Kurti predao pred nesposobnošću da vlada, kao i visokoj korupciji, ali i nanošenjem uzastopnih šteta na međunarodnoj areni. On je danas ekskomuniciran od svih. On treba pre razrešenja skupštine da podnese ostavku“, kaže Arben Gaši, poslanik Demokratskog saveza Kosova.

Sledeći parlamentarni izbori bi prema zakonu trebalo da se održe 2025. godine. Međutim ukoliko dođe do saglasnosti vlasti i opozicije, skupština bi trebalo da se raspusti sa 2/3 glasova. Opozicija, međutim, ne raspolaže ovim glasovima.

Neočekivano, premijer Kurti se ponudio da pomogne opoziciji kako bi obezbedila dvotrećinsku većinu za raspuštanje skupštine. Ovu ponudu analitičari ističu više kao izraz komfornog položaja u kojem se premijer nalazi.

„U stvarnosti, ni premijeru Kurtiju ni opoziciji ne odgovaraju novi izbori, jer premijer Kurti nije imao nekog velikog uspeha u ekonomskom razvoju, u povećanju blagostanja koje bi mogao da iskoristi kao jaku kartu na izborima. S druge strane, čak ni opozicija još nije uspela da pronađe anti-populističku strategiju da smanji popularnost i uticaj Kurtija na njegovo izborno telo“, kaže analitičar Artan Muhađiri.

U posmatračkim krugovima se postavlja pitanje da li će Samoopredeljenje ponovo osvojiti 50 odsto glasova kao prošli put ili ne?

Ukoliko Samoopredeljenje na eventualnim izborima ne dobije 50 odsto glasova, to bi zakomplikovalo proces, imajući u vidu jaz imeđu opozicije i aktuelne vlade, a pregovori o novoj vladi bi mogli da traju mesecima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare