Kosovo preplavljeno falsifikovanim kovanicama evra

Vesti 21. sep 202317:24 2 komentara
Shutterstock/ markara

Konobari u kafiću u Prištini odustali su od proveravanja jesu li kovanice od dva evra prave ili lažne, budući da ih je strahovito puno falsifikovanih, a zbog kvaliteta nekih gotovo je nemoguće otkriti radi li se o lažnjacima ili ne.

„Na početku su svi pazili i proveravali kovanice od dva evra“, kaže konobar Endrit. On i njegovi kolege stavljali su kovanice pod svetlo ili ih bacali na sto i proveravali kako zvuče. „Sada više to ne radimo… Možda primamo pravi a možda i lažni novac. Sve je to isto“, kaže on, prenosi Hina.

Količina kovanica od dva evra u opticaju je ove godine dramatično porasla, navode agencije.

Kosovo i susedna Crna Gora nisu deo evrozone, ali svejedno koriste evro.

Povezano:

U laboratoriji u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine proverili više od 30.000 lažnih kovanica evra, u poređenju s 4451 u istom razdoblju lani…

„Kvalitet ide od vrlo loših do jako dobrih“, rekla je Vjolca Mavrići, radnica u laboratoriji.

„Ranije kovanice nisu bile magnetske kao što su sada, pre su imali problema s gramažom, ali sada su jednake pravim“, dodala je.

Policija kaže da su prošle godine tužiocima prijavili 804 slučaja krivotvorenja, a do danas, u ovoj godini, 486 slučaja.

U aprilu su uhapsili muškarca i ženu koji su iz Severne Makedonije na Kosovo uneli 10.600 komada falsifikovanih kovanica od dva evra.

Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju videa u kojima nude lažne kovanice za 10 do 20 posto vrednosti pravog evra.