Kosovska ministarka pravde o Radoičiću: Srpska država je utočište ratnih zločinaca

Vesti 04. okt 202317:24 11 komentara
milan radoičić n1
N1

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju rekla je da je oslobađanje Milana Radoičića ne iznenađuje, jer je, kako je ocenila " srpska država utočište ratnih zločinaca i terorista".

Hadžiju je rekla da Srbija „nikada nije predavala ratne zločince, a neće predati ni teroriste“, aludirajući na Radoičića koji je, pošto su ga juče uhapsile vlasti u Beogradu, odlukom suda pušten da se brani sa slobode.

„Srbija je raj za ratne zločince i teroriste koji su pre 10 dana izvršili teroristički napad na teritoriji Kosova“, rekla je Hadžiju.

„Teroristički napad na Kosovu režirala je, kako je dokazano, Srbija i s tim u vezi, bilo kakva akcija u vezi sa ovim pitanjem, sa oružanom grupom uopšte ne iznenađuje“, kazala je Hadžiju.

Dodala je da kosovske pravosudne institucije „rade dobar posao“ u istrazi oružanog napada 24. septembra u Banjskoj, gde je poginuo policijski zastavnik Afrim Bunjaku, ali da zbog istrage, kako je rekla, ne može da iznese više detalja.

Hadžiju je još jednom ponovila da će Kosovo zahtevati predaju Radoičića.

„Možda se odugovlači zbog nesaradnje Srbije, ali terorista Radoičić ne može da izbegne pravdi“, rekla je Hadžiju i dodala da je Kosovo obavezno da raspiše međunarodnu poternicu za bivšim potpredsednikom Srpske liste.

Viši sud u Beogradu je danas saopštio da je odbio predlog za određivanje pritvora ; Radoičiću ;koji se tereti za više krivičnih dela u vreme oružanog sukoba s kosovskom policijom 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova.

„Prema M.R. određena je mera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju ; Srbije“, piše u saopštenju.

Po odluci suda, od njega je privremeno oduzet pasoš Srbije i ;zabranjen mu je odlazak na teritoriju Kosova.

Tereti za izvršenje više krivičnih dela: „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“, „učestvovanje u grupi“, i „teško delo protiv opšte sigurnosti“, a on je negirao da je njegovo postupanje predstravljalo krivična dela.

U oružanom sukobu Srba i policije Kosova u Banjskoj su poginuli jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Pogledajte snimak privođenja Milana Radoičića:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare