Kosovska policija: Milan Radoičić povezan sa uzgajivačima marihuane na severu Kosova

Vesti 12. dec 202313:25 93 komentara
Shutterstock/MR.Yanukit - Andrej ISAKOVIC / AFP

Kosovska policija otkrila je 11 laboratorija za uzgoj marihuane na severu Kosova u prethodnih godinu i po dana, a policajci koji su rukovodili ovim akcijama tvrde da su osobe koje su uhvaćene u tom nelegalnom poslu, bile povezane sa Milanom Radoičićem, piše BIRN.

Uselu Izvori, smeštenom između Leposavića i Zubinog Potoka, uz sam administrativni prelaz sa Srbijom, otkriveno je najveće uzgajalište marihuane na severu Kosova. U ovoj laboratoriji pronađene su hiljade stabljika kanabisa u maju prošle godine, piše BIRN.

BIRN navodi da je ovo bila najbolje opremljena laboratorija za uzgoj marihuane – imala je najsavremeniju opremu, u koju je spadao veći broj klima i specijalnih filtera koji onemogućavaju da se miris marihuane širi izvan prostora u kom je uzgajana.

„Sve klime, ventilacija, svi filteri… Pronađene su i druge laboratorije na severu, ali nijedna nije imala te specijalne filtere koji sprečavaju da se napolju širi miris kanabisa”, kažu za BIRN u kosovskoj policiji.

Snimak kosovske policije laboratorije u selu Izvori na severu Kosova pogledajte ovde.

Uzgajalište u Izvorima jedno je od ukupno 11 koliko je kosovska policija otkrila u poslednjih godinu i po dana, od kojih je jedno otkriveno pre nego što je na njemu počeo da se uzgaja kanabis. To je za BIRN rekao Veton Eljšani, v.d. direktora policije za sever Kosova, piše BIRN.

U dva slučaja podignute su optužnice, a u ostalim je istraga i dalje u toku. Prema rečima Eljšanija, uhapšen je veći broj osoba, većina su Srbi, neki sa Kosova, a u jednom slučaju čak 90 odsto umešanih je iz Srbije. Mnogi od njih su imali već krivična dela počinjena u Srbiji, a mnogi su prilikom akcija kosovske policije pobegli u Srbiju.

Grupe koje su bile angažovane na ovim nelegalnim poslovima nisu bile međusobno povezane, ali su sve, prema rečima Eljšanija, bile pod kontrolom Milana Radoičića, za čiji uticaj kažu da je u znatnoj meri smanjen nakon što je posle događaja u Banjskoj, pobegao u Srbiju.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da je Radoičić povezan sa najmanje tri osobe koje kosovska policija sumnjiči za uzgoj marihuane.

Milan Radoičić nije bio dostupan za komentar na brojevima telefona poznatim redakciji BIRN-a.

Ove laboratorije na severu Kosova radile su oko dve godine, kaže Eljšani. Dve su čak nesmetano su radile na udaljenosti manjoj od 100 metara od zgrade suda i policije u Severnoj Mitrovici.

Procene o prihodima ostvarenim uzgojem marihuane drastično se razlikuju. Dok kosovska policija i premijer Kosova Aljbin Kurti navode da se radi o stotinama miliona evra, međunarodna organizacija Globalna inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala procenjuje da je taj prihod znatno manji i da za celo Kosovo iznosti do 28 miliona evra.

Do povećanja proizvodnje kanabisa na Kosovu došlo je pošto su farme marihuane u Albaniji – odakle je kanabis zatim prebacivan na Kosovo – redom otkrivane i njihov rad onemogućen, što je dovelo do skoka cena kanabisa, pogotovo posle 2019. godine, navodi se u izveštaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, prenosi BIRN.

Izvori BIRN-a sa Kosova navode da je otvaranje laboratorija za uzgoj marihuane na severu Kosova počelo posle 2020. godine, a intenzivirano je 2021.

U tom periodu, odnosi Beograda i Prištine bili su napeti zbog nastojanja Prištine da uvede kosovske registarske tablice, što je rezultiralo podizanjem barikada, protestima i sukobima na severu Kosova.

Dok se vodila bitka oko registarskih oznaka, a lideri Srpske liste među kojima je bio i Milan Radoičić pozivali sunarodnike da odbiju preregistraciju vozila na kosovske tablice, milioni evra su ulagani u opremanje prostora za uzgoj marihuane.

Radoičić i njegov bliski prijatelj i saradnik Zvonko Veselinović stavljeni su na listu sankcija američkog Ministarstva finansija 8. decembra 2021. godine.

U saopštenju američkog ministarstva navedeno je da je Zvonko Veselinović vođa grupe za organizovani kriminal i da je reč o jednoj od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu. Navedeno je i da je Veselinovićeva grupa, u kojoj su i njegov brat Žarko, Milan Radoičić i još nekoliko osoba, uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima, koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Američko ministarstvo je tada podsetilo i da su pojedini pripadnici ove grupe osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Laboratorije marihuane na severu Kosova otvarali Radoičićevi saradnici

Na istoj listi američkog ministarstva našao se i privrednik iz Zvečana Siniša Nedeljković, označen kao saradnik grupe Zvonka Veselinovića.

Izvori BIRN-a sa severa Kosova kažu da je on vlasnik imanja na kom je bila podignuta najveća laboratorija marihune otkrivena u selu Izvori.

Laboratorija u Izvorima, otkrivena 23. maja prošle godine, imala je više od 10.000 stabljika kanabisa, kažu za BIRN u kosovskoj policiji.

Laboratorija je bila smeštena u podrumskim prostorijama namenski napravljenim u svrhu uzgajanja marihuane. Eljšani kaže da je imala najsavremeniju, skupu opremu, među kojima je veći broj klima i specijalni filteri koji onemogućavaju da se miris marihuane širi izvan prostora u kom je uzgajana.

Izvori BIRN-a kažu da je marihuana uzgajana u dve prostorije, od koji je jedna bila 48 puta 16 metara, kao i da je pronađeno 16 klima, a da je laboratorija imala sijalice za grejanje i 316 komada trafoa, od kojih jedan vredi nešto manje od 200 evra, dok svaka sijalica vredi oko 100 evra.

Izvori BIRN-a iz srpske zajednice sa severa Kosova za Nedeljkovića kažu da nema kriminalnu prošlost, ali da je bio u vezi sa ekipom Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića.

„On je imao neku zgradu, bogat čovek, opljačkali ga, uzeli mu sve, imao robnu kuću, bio uzoran domaćin, bio u biznisu, plaćao poreze, imao trgovinu sa raznom robom i onda su ga ucenjivali za biznis – dođi ti kod nas, i malo po malo zakopali ga, sad su ga zakopali skroz. On je sad u Srbiji u bekstvu,“ kaže jedan od izvora sa Kosova.

O jednom objektu koji je Nedeljković zidao u Izvorima mediji su pisali u maju 2021. Naime, tada ga je pokret Srba sa Kosova „Otadžbina“ optužio da sa prištinskim vlastima tu gradi vojni objekat. Nedeljković je to tada demantovao za portal KoSSev rekavši da nije reč ni o kakvom vojnom, već o ugostiteljskom objektu koji „gradi na svojoj dedovini“.

Pošto se našao na listi sankcija američkog ministarstva finansija zbog povezanosti sa Veselinovićem, Nedeljković je za portal KoSSev rekao da veću glupost nije čuo.

„Glupost da ne može biti veća koju sam za svojih 50 godina doživeo“, rekao je Nedeljković naglasivši da posluje legalno, ali i da brine kako će se ova odluka odraziti na imidž koji godinama uživa kod svojih mušterija.

Prema podacima iz APR-a, Siniša Nedeljković je, između ostalog, vlasnik robne kuće Metal u Zvečanu koja je aktivna, ali u blokadi za skoro 4,3 miliona dinara.

BIRN nije uspeo da stupi u kontakt sa Nedeljkovićem preko broja telefona poznatog redakciji.

Naši izvori kažu da policija za ovo uzgajalište sumnjiči pet osoba, od kojih su dve u pritvoru, dok su tri u bekstvu.

Zbog laboratorije u Izvorima trenutno je u toku finansijska istraga, a prema procenama kosovske policije, od marihuane sa ovog uzgajališta, osumnjičeni su za godinu dana zaradili 30 miliona evra.

Celo istraživanje čitajte ovde.

Pogledajte i:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare