Kosovska policija optužuje okupljene građane za „kriminalne aktivnosti“

Vesti 26. maj 202317:02 1 komentar
N1

Pet pripadnika kosovske policije lakše je povređeno u Zvečanu, a na četiri službena vozila naneta je materijalna šteta, od kojih je jedno vozilo i zapaljeno, saopštila Kosovska policija.

Policija je potvrdila još jednom da je ona danas pružala asistenciju novim albanskim gradonačelnicima u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da u „zvaničnim objektima ovih opština, ostvare pravo na rad“, navodi KoSSev.

U dugačkom saopštenju koje je redakcijama poslato isključivo na albanskom jeziku, policija je iznela svoju verziju današnjih događaja o tome da je „priličan broj građana“ u ove tri opštine sprečavao i gradonačelnike i prateće osoblje da uđu u službene prostorije.

„Pored angažovanih lica i njihovih vozila/sredstava koja se nalaze u blizini i u blizini opštinskih objekata, u severnim opštinama upotrbljena je sirena koju koriste zločinačke strukture za mobilizaciju i okupljanja“, naveli su u saopštenju, dodajući: „Kosovska policija je angažovala relevantne policijske jedinice kako bi upravljala situacijom i okolnosti koje su stvorili okupljeni građani, koji su ometali organe reda i državnih službenika u ostvarivanju svog legitimnog prava“.

Tvrde da su policijski službenici „u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima i tražili od njih da ne ometaju rad državnih funkcionera, raščiste put i dozvole njihov ulazak na radna mesta, ali su oni stalno odbijali“.

„Demonstranti u Zvečanu su nakon nekog vremena počeli da pokazuju nasilje, vređaju i bacaju razne jake alatke i šok bombe u pravcu Policije i službenih vozila, prouzrokujući neposrednu opasnost i nanevši lake telesne povrede za sada petorici policijskih službenika koji su se potom vratili policijskim dužnostima“, stoji u saopštenju Kosovske policije.

Policija sumnja da je korišćeno i vatreno oružje, ali je tačna lokacija za sada nepoznata.

„Videvši direktnu opasnost po živote policijskih službenika, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su bile primorane da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući suzavac kako bi rasterale masu, a gradonačelnicima omogućili ulazak u opštinske objekte“, naglasila je policija.

Policija je navela da je akciju izvela u saradnji sa pravosuđem, koje je današnje događaje opisalo kao „napad na ustavni poredak“.

„Kosovska policija će nastaviti da održava bezbedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosovo bez razlike, a preuzeće i zakonske mere protiv nezakonitih radnji, koje bi u bilo kojoj meri ugrozilo bezbednost, mir i stabilnost u zemlji“, poručuju na kraju.

Kosovska policija asistira albanskim gradonačelnicima da praktično na silu uđu u zgrade Privremenog organa u tri severne opštine – Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, jer lokalno većinski srpsko stanovništvo ovaj potez ne odobrava.

U toku su incidenti u ovim opštinama, sa trenutno najozbiljnijom situacijom u Zvečanu i Zubinom Potoku, gde je već upotrebljen suzavac, šok bombe, a u Zvečanu su se čuli i meci.

U Kosovskoj Mitrovici je tokom čitavog dana do sada bilo mirno, osim što je oko pola sata, nešto pre podneva, zavijala sirena za uzbunu, dok su radnici opštine okupljeni ispred svoje zgrade Privremenog organa.

Na glavnom mitrovičkom mostu parkirano je više vozila karabinjera, a u popdnevnim satima zatvoreni su ugostiteljski objekti, kao i trgovine, te otkazane sve sportske i kulturne aktivnosti.

Ispred svih opštinskih zgrada, u sve četiri opštine, u kojima se nalaze privremeni organi, nalaze se okupljeni radnici, koji su tokom prepodneva i dela popodneva, po kiši pokušali da spreče ulazak novoizabranih gardonačelnika u ove zgrade.

Još uvek izostaju precizne i potvrđene informacije gde se nalaze Izmir Zećiri, Ljuljzim Hetemi i Iljir Peci. Međutim, mediji na albanskom objavili su navodnu fotografiju Zećirija kako ulazi u opštinsku zgradu u Zubinom Potoku, ali i informacije da je isto učinio i Peci u Zvečanu.

„Asistira da spreči kriminalne aktivnosti“

Policija je se prethodno i ranije jutros oglasila da potvrdi kako gradonačelnicima asistira dok pokušava da spreči „kriminalne aktivnosti“.

U svim opštinama se nešto pre podneva čula sirena za opasnost. Njom su građani pozvani da se okupe ispred opštinsklih zgrada kako bi sprečili ulazak gradonačelnika u zgrade.

Pre nego da dođe do ozbiljnijih incidenata, nekoliko vozila EULEX-a bilo je vidljivo, a na nekim mestima i KFOR.

Prvo je u u opštini Zubin Potok došlo do manjeg incidenta oko 11 časova, kada se grupa građana usprotivila ulasku Zećirija u opštinu, ali nije bilo vidljivijeg nasilja. Potok, oko 13 časova, u Zvečanu je došlo do incidenta, kada je prvo bačen suzavac u pravcu okupljenih građana, i začule se detonacije, ali i pucnji, nakon čega su se građani i razbežali. Demolirano je najmanje jedno policijsko vozilo, koje se nalazilo u blizini.

Nešto posle 15 časova incidenti su započeli i u Zubinom Potoku, gde je prethodno ušao konvoj specijalaca. Takođe, i ovde je ka građanima bačen suzavac, a više ih je zadobilo opekotine.

Oko 10-ak građana je potrađilo pomoć KBC Kosovska Mitrovica, uglavnoim zbog lakših opekotina i manjih hirurških rana.

Specijalci su u međuvremenu ušli i u zgradu opštine Zvečan

Juče su trojica albanskih gradonačelnika položila zakletvu u albanskim selima u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Prethodno je pre nedelju dana zakletvu u opštinskoj zgradi položio i četvrti albanski gradonačelnik. Severna Mitrovica je ujedno i jedina severna opština koja ima zasebne zgrade kosovske opštin e i srpskog privremenog opštinskog organa. Takođe, veći broj zaposlenih sa Severa, ako i u ostalim većinski srpskim sredinama noćas je krenuo put Beograda na Vučićev miting.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare