Kosovska policija pozvala albanske građane da ignorišu pozive za „Marš za sever“

Vesti 01. jun 202310:42
Kosovo
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

U jeku pojačanih tenzija na severu Kosova usled nasilnog ulaska specijalnih jedinica i gradonačelnika u tri opštine u petak i sukoba Srba i pripadnika KFOR-a početkom ove nedelje, od srede se na društvenim mrežama na albanskom širi i navodni poziv građanima za „marš za sever“. Pročitaj više

Kosovska policija danas je pozvala građane da ovakve pozive ignorišu, navodeći da su u potpunosti sposobni da obezbede sigurnost za sve građane.

Iz policije kažu da su upoznati sa navodima koji su se našli na više društvenih mreža.

„Od raznih pojedinaca i profila kruže objave u kojima se pozivaju albanski građani da učestvuju u navodnom masovnom protestu danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici navodno sa namerom za marširanje na sever zemlje“, navode iz KP.

Pojasnili su da je procena bezbednosnih institucija da se zapravo radi o sumnjivim profilima i „zlonamernim objavama“, „na štetu sopstvenih građana i interesa Kosova“.

Shodno tome, oni su pozvali građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na navodne organizacije nepoznatih lica, prenosi Kossev.

Ujedno poručuju građanima da prepuste bezbednosnim institucijama da se „izbore sa situacijom profesionalno“.

„Garantujemo građanima da su institucije Kosova generalno, a posebno Kosovska policija – potpuno sposobne i posvećene da garantuju bezbednost, red i mir za sve građane bez razlike“, naveli su.

Naglasili su da cene saradnju i podršku građana u održavanju mira i stabilnosti.

Podsetimo, juče su prištinski mediji izveštavali da je jedan albanski reper takođe uputio poziv građanima da se priključe protestu, navodeći da je „spreman za borbu od Tirane do Kosova“.

Za razliku od policije koja navodi da je reč o protestu sa namerom „za marširanje na sever zemlje“ ova osoba je za danas u 12.00 pozvala građane uz poruku „marširajmo za sever“.