Kosovska policija: Specijalci nisu poslati u severnu Mitrovicu

Vesti 05. nov 202216:2251 komentara

Kosovska policija oglasila se saopštenjem u kojem navodi da je angažovana na očuvanju javnog reda i bezbednosti, ali je navela da u severnoj Mitrovici nema angažovanja i raspoređivanja specijalnih jedinica, kao što je objavljeno u medijima.

Naime, više prištinskih medija objavilo je informaciju o kretanju specijalnih jedinica Kosovske policije ka Mitrovici, nakon odluke Srba da napuste kosovske institucije. Kosovska policija ovim saopštenjem demantovala je te navode.

Povezane vesti

U saopštenju povodom trenutne situacije i dešavanja u zemlji, Policija Kosova navodi da kao institucija za sprovođenje zakona, na osnovu zakonskih i ustavnih akata, ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka Republike Kosovo, slobodno kretanje kao i održavanje javnog reda i mira u celoj zemlji.

Dodaje se i da policija Kosova nastavlja da prati dešavanja u zemlji, uključujući nedavna dešavanja u severnoj Mitrovici i da daje profesionalne procene u skladu sa kojima preduzima neophodne zakonske mere za rešavanje bezbednosne situacije i profesionalno reagovanje u slučaju narušavanja bezbednosti građana ili ustavnog poretka.

Naglašeno je o da će policija će, po potrebi i operativnim procenama, angažovati svoje službenike na obavljanju dužnosti i zakonskih ovlašćenja, a kako bi se obezbedila opšta bezbednost u zemlji, kao i bezbednost svih građana.

„Jedinice javnog reda i granične policije na službenoj dužnosti kreću se u zavisnosti od policijskih angažovanja i dužnosti, međutim u severnoj Mitrovici nema angažovanja i raspoređivanja specijalnih jedinica, kao što je objavljeno u medijima“, ističe se u saopštenju.

Demanti je, kako prenosi Kossev, u međuvremenu stigao i iz kabineta kosovske predsednice.

„Imajte na umu da informacije o raspoređivanju jedinica Specijalne policije na severu nisu tačne. Tu deluju redovne policijske jedinice“, poručio je šef kabienta Bljerim Velja.

Pozvao je sve da se informišu na osnovu navoda i saopštenja Kosovske policije:

„Srbija koristi sveobuhvatne dezinformacije da poseje nestabilnost i izazove (re)akcije na severu Kosova“, naglasio je Velja.

Novinari KoSSev protala, međutim, uočili su nešto pre 11.00, odnosno pre sastanka u Zvečanu koji je rezultirao donošenjem odluke o napuštanju institucija, da je na ulaz u pravoslavno groblje u Rudare, došlo do zagušenje saobraćaja ukrštanjem autobusa, kamiona i jednog većeg vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Na vozilu su bila otvorena vrata, a jedan od policajaca koji je bio u njemu navodio je vozače kako da se uključe u saobraćaj. Ovo vozilo se potom iz Rudara udaljilo u pravcu Leposavića.

Komentari

Vaš komentar