Kosovska policija ušla u severni deo Mitrovice

Vesti 08. dec 202221:51239 komentara
kosovska policija sever kossev
KoSSev/Screenshot

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, od večeras ulaze u severni deo Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci. Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Severa da se ne osećaju bezbedno“, rečeno je za KoSSev u Kosovskoj policiji.

Ubrzo nakon najave Kosovske policije da će pojačati prisustvo na Severu, a u jeku najnovijih tenzija nakoj prekjučerašnjih incidenata, veći broj policajaca viđen je u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, ali i drugim delovima grada, objavio je večeras KoSSev.

Policajci su stacionirani u manjim grupama, a primetan je i manji broj građana.

Situacija je za sada mirna.

Prema saznanjima KoSSeva iz policije, primećeni policajci deo su redovnih jedinica, a raspoređeni su u sredine sa mešovitim stanovništvom, nakon prethodnih incidenata, te primedbi građana da se ne osećaju bezbedno.

Kosovska policija najavila je večeras da će povećati prisustvo u narednim danima na Severu.

Svečlja: Nakon oružanih napada, neophodno pojačati prisustvo policije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je večeras da kosovska policija ima mandat i zadatak da obezbedi bezbednost, garantuje red i vladavinu zakona.

„Poslednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na severu zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbeđenja svih građana“, naveo je Svečlja na Fejsbuku, istovremeno zamolivši građane da ostanu mirni i sarađuju sa policijom.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se prekjuče u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja novopostavljenih članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Severu. Srbi su ih sprečili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Beograd i Priština uzajamno su se optuživali za nove incidente za Severu.

Komentari

Vaš komentar