Kosovska policija zabranila održavanje liturgije u crkvi Hrista Spasa u Prištini

Vesti 02. jun 202209:00 > 12:00 9 komentara
N1/Ilustracija

Pripadnici Кosovske policije zabranili su jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe litrugiju povodom Spasovdana.

Povezane vesti

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, „da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike“, sveštenici SPC pozvali su okupljene vernike da se upute ka crkvi Svetog Nikole u Prištini, gde je služena liturgija.

„Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Кosovske policije direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na КiM, SPC i verujućem srpskom narodu“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju i da su prošle godine na ovom istom Hramu ispisani grafiti „Isus mrzi Srbe“, uz brojne druge pogrdne poruke.

Da je kosovska policija sprečila sveštenstvo da održi liturgiju potvrdio je za KoSSev prištinski paroh Staniša Arsić.

Arsić je kazao da je jutros oko pola pet, sa sveštenikom Zoranom, krenuo da služi liturgiju u hramu u Prištini.

„Taman smo stigli do crkve da otključamo vrata, iza nas se pojavio prvo jedan policajac, a nakon njega došlo je još makar sedmoro. Tražili su nam dokumenta da nas legitimišu. Iako su govorili na Albanskom, koji ja ne razumem baš najbolje, shvatio sam da neće da nam dozvole da otključamo crkvu. Nakon toga, ubrzo su nam vratili dokumenta“, kazao je prištinski paroh.

Arsić je pokušao od njih da dobije informaciju, međutim, prema njegovim rečima, većina ga je ignorisala, a jedan službenik mu je spominjao svetla na automobilu.

„Spominje nešto sa svetlima na automobilu. ‘U tri sata sa ugašenim svetlima’, što nije istina. Kod crkve sam bio u pola pet, a svetla mi nisu bila ugašena, prosto zbog saobraćaja“, navodi on.

Dodaje da je dok je bio ispred crkve, pokušao da stupi u kontakt sa poznanicima, koji bi mu pomogli makar oko prevođenja.

„Nisam uspeo da dobijem nikoga. A oni (policajci) jednostavno nisu dozvolili (da se uđe u crkvu). To nije zvanično crkveno i ne može“, navodi Arsić ističući da su i on i otac Zoran bili u crkvenoj mantiji, ne u civilu.

Nakon ovoga, sveštenstvo se uputilo u crkvu Svetog Nikole, gde je presečen slavski kolač i služena liturgija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare