Kosovska policija: Zatvoreno šest jedinica Poštanske štedionice na severu Kosova

Vesti 20. maj 202416:50 198 komentara
STRINGER / AFP

Kosovska policija, po izveštajima institucija za finansijski nadzor, kao što su Finansijsko-obaveštajna jedinica i Centralna banka Kosova, zajedno sa Poreskom upravom Kosova, na osnovu ovlašćenja nadležnog tužioca, sprovodi policijsku akciju na šest lokacija od četiri opštine na severu Kosova, a to su Trezor Poštanske štedionice (Banka Poštanske Štedionice) i njenih pet drugih filijala, koje su, kako se navodi u saopštenju Kosovske policije, nelegalno poslovale na ovom području Kosova.

Ova policijska operacija se razvija u saradnji i koordinaciji sa relevantnim institucijama Kosova i pravosudnim organima, koja je do sada protekla bez problema i incidenata, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti

Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti, gde je po ovlašćenju nadležnog tužioca zatvoreno šest jedinica Poštanske štedionice na severu zemlje, navodi se.

Centralna banka Kosova je krajem prošle godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se, između ostalog, tiču regulisanja pitanja valuta na Kosovu i predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro.

Uredba trebalo je da stupi na snagu 1. februara, ali je izazvala kritike Beograda uz tvrdnje kako Priština želi da ukine dinar i platni promet sa Srbijom.

Uredbu su kritikovali i međunarodni zvaničnici zbog načina donošenja i kratkog roka za početak primene, izražavajući zabrinutost zbog uticaja na rad srpskih škola, bolnica, ali i na građane koji rade u institucijama pri srpskom sistemu i dobijaju primanja iz Srbije.

U nizu reakcija zapadnih diplomata iskristalisao se konkretan zahtev Prištini – da suspenduje Uredbu kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“.

Uredba nije suspendovana, ali je Priština uoči njene primene koja je bila planirana za 1. februar, odlučila da uvede prelazni period za prilagođavanje za sve one koji posluju sa dinarima.

Taj prelazni period istekao je 12. maja.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Beslim Bisljimi sastali su se, sedmi put, u Briselu 15. maja da, uz posredovanje Evropske unije, razgovaraju o posledicama odluke Centralne banke Kosova, ali ni na tom sastanku nije postignut sporazum o ovom pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare