Kosovska vlada: Priština je konstruktivna u dijalogu, Beograd ga opstruira

Vesti 29. jul 202220:32 1 komentar
N1

Vlada Kosova saopštila je da je Kosovo konstruktivno u procesu dijaloga sa Beogradom i da je Srbija ta koja je zatražila odlaganje sastanka 19. jula, a da i sada, kako su naveli, nastavlja da radi protiv sporazuma.

Kosovska vlada je time odgovorila na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne želi Aljbina Kurtija ispred sebe u dijalogu, zamolivši međunarodnu zajednicu da ga „nauči pameti“.

Pročitajte još

Istovremeno, kako prenosi koha.net, poznavaoci političkih zbivanja sumnjaju u uspeh dijaloga Prištine i Beograda, sve dok se Srbija oseća privilegovanom od EU i SAD.

Portparol Vlade Perparim Krieziu rekao je da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu i da se Srbija ne zalaže za „dobrosusedske odnose“.

„U toku čitavog procesa dijaloga bili smo konstruktivni, kreativni i posvećeni i nastavićemo da se tako ponašamo. Ali Srbija je ta koja radi protiv sporazuma i dobrosusedskih odnosa“, rekao je on.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi je, povodom poslednjih izjava predsednika Srbije, zatražio od SAD i EU da budu oštrije prema Srbiji i njenom pristupu dijalogu sa Kosovom.

„Mislim da ovo nije neuspeh za Kosovo, ovo što je predsednik Srbije rekao je upravo neuspeh za SAD i EU, jer su Srbiju izuzetno privilegovali. Mislim da je krajnji rok da Srbiji zaprete ekonomske i političke sankcije, jer u suprotnom dijalog neće biti okončan“, izjavio je on.

Premijer Aljbin Kurti je pre nekoliko dana na konferenciji za novinare izjavio da su odnosi Srbije sa Rusijom sledeća prepreka koja je stavljena u proces dijaloga.

Prema Kurtijevim rečima, da ne bi sankcionisala Rusiju, Srbija nastavlja da odlaže uspostavljanje institucija, uključujući i zahteve za odlaganje sastanaka na visokom nivou u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare