„Kosovski boj“ u Skupštini: Posle dva dana svađe, šta je plan – nikom nije jasno

Vesti 04. feb 202319:1561 komentara

Nakon dvodnevnog zasedanja Skupštine Srbije, usvojen je izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju o kojem se gotovo nije ni pričalo. Diskusija o važnom nacionalnom pitanju i evropskom predlogu za njegovo rešavanje pretvorila se u pozornicu za optužbe o tome ko je Kosovo izdao, a incident na ivici tuče je ostao glavni utisak rasprave. Onima koji su očekivali odgovore o svojoj budućnosti sve to je zaličilo na rijaliti program. Šta će Srbija raditi po pitanju Kosova - posle dva dana svađe, nikome nije jasno

Šta raditi po pitanju Kosova? Uz veštu TV montažu dvodnevna diskusija u parlamentu bi mogla izgledati konstruktivno.

„I to je ta naša večna dilema. Prikloniti se onome ko je jači ili se uvek po svaku cenu suprotstavljati“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Različita su mišljenja poslanika o tome šta bi Srbima sa Kosova donelo prihvatanje.

POVEZANE VESTI:

„Da ćete vi biti ostavljeni u nezavisnom Kosovu, da ćete vi postati dijaspora. Da ćete vi biti ugroženi i vaša bezbednost je ugrožena, da će biti još više ugrožena potpisivanjem ovog sporazuma“, kaže lider Dveri Boško Obradović.

Ili neprihvatanje predloga Evropske unije.

„Da o bezbednosti Srba razgovaramo sa NATO članicom Kosovom, a da mi budemo sami i izolovani. I to su političke posledice koje bi svi osećali i koje su realne. A sve ostalo su emocije na šta građani imaju pravo, a donosioci odluka taj luksuz nemaju“, poručio je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Međutim, kao što je na početku izlaganja rekao predsednik, Kosovo je kroz istoriju bilo tema za političko potkusurivanje.

„Za mene je Kosovo više od toga“, rekao je Vučić.

A pretvorilo se u više od potkusurivanja.

„Lopovi jedni koji ste opljačkali Srbiju“, kaže Vučić.

„Ja ovakve divljake nisam video, ovo je neverovatno, sram vas bilo šta radite, sram vas bilo šta radite.. E to ste planirali sve vreme“, govorio je predsednik Srbije tokom incidenta u Skupštini.

„Mene je sramota da živim u zemlji u kojoj o ovako velikoj temi se na ovakav način razgovara. E to je za mene potpuno porazno. Mene ne čudi da stranci dođu i izdiktirajuti rešenje, jer očigledno mi sami nismo u stanju da napravimo jednu ponudu“, smatra psiholog Žarko Korać.

Za atmosferu u parlamentu su po njemu odgovorni pojedini poslanici opozicije, predsednik parlamenta i predsednik Republike. Iako retko, bilo je, kaže i suvislih komentara malog broja poslanika ali i predsednika.

„Šta je cena nerešavanja tog problema. On je nekoliko puta to rekao. I to je u stvari suština cele priče, mora se doneti neka odluka“, kaže Korać.

A kako je dvodnevna sednica izgledala onima koji je nisu gledali sa skupštinske galerije već iz Metohije?

„Ne odudara mnogo od rijaliti programa koji se svakodnevno gleda u Srbiji, a kome su direktno doprineli i vlast i opozicija. Ljudi nisu mogli da čuju kako da se poboljšaju njihova ljudska prava koja su ovde ugrožena. I nije bilo nekih konkretnih ideja, osim prepucavanja vlasti i opozicije ko je izdao srpske nacionalne interese“, navodi Darko Dimitrijević sa radio Goraždevca.

Možda o tome bude reči na konsultacijama nekih parlamentarnih stranaka sa predsednikom iza zatvorenih vrata za koje su deklarativno volju pokazali.

Komentari

Vaš komentar