Kosovski ministar: Akcija je bila protiv švercera, većina uhapšenih su Albanci

Vesti 13. okt 202123:17 > 23:30 27 komentara

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svečlja rekao je da je današnji slučaj akcije na Severu Mitrovice protiv šverca robe pokrenula jedna saveznička služba, da je vlasnik apoteke Albanac i da su većinom uhapšeni Albanci.

Na konferenciji za novinare, Svečlja je ponovio da akcija nije usmerena protiv bilo koje nacionalne pripadnosti.

Povezano:

„Ova operacija nije usmerena protiv bilo koje nacionalnosti, ovo je usmereno protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriji Kosova. Tužilac u ovom predmetu je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, članovi policije za brzo reagovanje u Severnoj Mitrovici su uglavnom Srbi. Većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci. Ne radi se ni o kakvoj akciji državne represije protiv bilo koga. Svi ovi dokazi koje ste videli su dovoljni dokazi da su ove radnje više nego potrebne i mi ćemo nastaviti sa takvim radnjama. To je saveznička služba koja je pokrenula ovaj slučaj i sarađivali smo sa međunarodnim predstavnicima. Ovo nije aktivnost koja je upućena ka srpskoj zajednici na Kosovu. Vlasnik apoteke u kojoj se dešavao šverc na visokom nivou i gde su napadnuti istražitelji je Albanac za kojim se traga. Ni Vučić ni bilo ko drugi ne može da zaštiti Besima Zećirija od zakona Republike Kosovo. To da li je apoteka 20 stopa sa ove, ili one strane, nije bitno“, rekao je.

Nastavićemo da sprovodimo zakon svuda na Kosovu, kazao je Svečlja.

Osam policajaca povređeno u akciji na severu

Svečlja je saopštio je da je osam policajaca povređeno kao posledica napete situacije na severu Mitrovice.

Svečlja je zatražio od zvaničnih vlasti da izvedu počinioce napada na zvaničnike pred lice pravde.

„Kosovo je ozbiljno izloženo kriminalu, naše institucije su posvećene osiguravanju mirnog okruženja. Današnja akcija bila je uspešna u oduzimanju robe i hapšenju njihovih krijumčara, a nikada protiv drugih građana. Već imate informacije da ima osam povređenih policajaca. Pozivam odgovorne institucije da reaguju protiv onih koji su napali zvaničnike“, rekao je Svečlja tokom konferencije za novinare, zajedno sa generalnim direktorom kosovske policije Samedinom Mehmetijem.

Svečlja je takođe spomenuo napade na novinare na severu, rekavši da su i oni bili svedoci nasilja tamo.

Kosovska policija sprovela je u sredu akciju protiv krijumčarenja robe na nekoliko lokacija na Kosovu, uključujući region Severne i Južne Mitrovice, Prištine i Peći.

Mehmeti: Sumnja se da je došlo do curenja informacija u vezi sa operacijom

Direktor policije Samedin Mehmeti rekao je da je operacija koja se danas dogodila počela pre otprilike godinu dana. On je ukazao na to da je racija planirana da se izvede na 26 različitih lokacija, od kojih pet na severu Mitrovice i četiri u Zvečanu.

On je istakao da se zbog otpora građana na severu operacija ne može u potpunosti izvesti na osam lokacija.

„Ova operacija je počela pre oko godinu dana i dobro je prošla u svim drugim delovima, osim na severu. Racije su planirane na 26 različitih lokacija. Prva akcija u Prištini, zatim šest u Peći, 10 u Južnoj Mitrovici, pet u Severnoj Mitrovici i četiri u Zvečanu. Sumnja se da je došlo do curenja informacija, ovo se istražuje. Od devet lokacija na severu, na osam se nije mogla izvesti operacija jer su građani ometali razvoj operacije. Kao rezultat toga, povređeno je 10 službenika, sedam Albanaca, od kojih tri istražitelja, tri operativca specijalne jedinice i tri policajca za brze reakcije. Jedna od osoba umešanih u napad na zvaničnike je takođe povređena. Još nismo potvrdili da li je njega povredila policija ili hici koje je zadobio od građana“, rekao je Mehmeti na konferenciji za novinare.

Rekao je da je policija gađana oružjem, bilo je i bacanja ručnih bombi borbenog tipa. Takođe i šok bombe.

„Povređeni građanin ima krivični dosije za tešku krađu“

„Oko 11 sati povukle su se sve policijske jedinice koje su učestvovale u akciji. Što se dodatnih informacija tiče, apoteka u kojoj su napadnuti policajci je u posedu Albanca koji je poznat po kriminalnim aktivnostima. Na 26 lokacija, osam osoba je uhapšeno, za 10 se traga, 10 policajaca je povređeno. Povrede su manje, svi su van životne opasnosti. Povređen je jedan građanin, nekoliko službenih vozila oštećeno, neka su zapaljena. Građanin koji je povređen je državljanin koji ima krivični dosije, optužen je 2011. godine za tešku krađu”, rekao je Mehmeti.

Predstavio je neke slike bombi koje su bačene.

Mehmeti je rekao da su prikupljeni dokazi dovoljni za podizanje krivične prijave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare