Kosovski novinar: Italija predložila da formiranje ZSO bude uslov za članstvo u SE

Vesti 15. apr 202422:35 1 komentar
FREDERICK FLORIN / AFP

Italija je predložila da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) ipak bude uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope, izjavio je kosovski novinar Augustin Paljokaj.

Paljokaj, dopisnik Kohe iz Brisela, rekao je da je „bilo različitih predloga delegacija“ u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), koja će sutra glasati o nacrtu Mišljenja kojim se preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope.

„Italijanska delegacija je dala predlog prema kojem bi uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope trebalo da bude formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom“, kazao je Paljokaj za KTV.

Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja kojim se preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova za članstvo – vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani. Druga dva uslova – formiranje ZSO i revizija kontroverznih eksproprijacija na severu Кosova – označena su u nacrtu Mišljenja kao „post-pristupne obaveze Kosova“.

Paljokaj je ocenio da su „velike šanse“ da nacrt Mišljenja, koji je sastavila izvestiteljka PSSE Dora Bakojani, bude usvojen sutra u PSSE, za šta je potrebno da glasa dve trećine od prisutnih poslanika. Ako nacrt Mišljenja sutra bude usvojen, konačna odluka o članstvu Kosova je na Komitetu ministara Saveta Evrope, koji bi o tome glasao 16. maja.

„Sudbina zahteva Kosova za članstvo zavisiće od podrške najmanje dve trećine ministara spoljnih poslova, a Komitet ministara se sastaje jednom godišnje. Sledeći sastanak je 16. maja, i ako zahtev Kosova tada ne bude usvojen, ulazak će biti odložen za najmanje godinu dana“, kazao je Paljokaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare