Kosovski operater će plaćati troškove struje na severu Kosova

Vesti 06. maj 202117:30 1 komentar
N1

Kosovska skupština usvojila je predlog da tamošnji Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom (KOSTT) obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova, piše Kossev.

Reč je o oko 11 miliona evra koje će KOSTT opredeliti za plaćanje električne energije za opštine na severu Kosova, gde većinsko stanovništvo čine Srbi.

Povezane vesti:

Odluka je doneta na osnovu predloga šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoze Kusari Ljilje, koju je prethodno usvojio Odbor za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu – da KOSTT, umesto vlade, preuzme odgovornost za plaćanje troškova za struju u narednih šest meseci.

Poslanik Srpske liste Igor Simić saopštio je pre glasanja da ova stranka neće podržati preporuke ovog odbora i zatražila je da se licenciraju dve kompanije na severu Kosova koje bi vršile distribuciju električne energije.

„O tome se razgovaralo i u Briselu i postigli smo dogovor o osnivanju dve kompanije. Potrebno je licencirati ove dve kompanije kako bi mogle normalno da rade. Pošto ove kompanije nisu uključene u tekst preporuke, onda Srpska lista ne podržava ove preporuke“, rekao je Simić, prenosi Koha.

Ministar ekonomije na Kosovu, Artane Rizvanoli, potvrdio je da je Elektrosever podneo zahtev za licenciranje i izrazio nadu da će on uskoro i biti odobren.

„Na kraju ovih šest meseci pokušaćemo da pronađemo trajno, dugoročno rešenje koje nažalost nismo uspeli da pronađemo već 20 godina“, rekao Rizvanoli.

Komentari (1)

Vidi sve komentare