Kosovski premijer Vučićevoj reči ne veruje, nesporazumi i nakon sporazuma

Vesti 21. mar 202319:15 22 komentara

Evropski plan, odnosno Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ni nakon prihvatanja aneksa u Ohridu nije izbrisao nesporazume između predsednika Srbije i premijera Kosova. Vučić kaže da je za Srbiju pravno obavezujuće i ono sa čim se usmeno saglasi. Kurti tvrdi da je odbijanjem potpisivanja, Vučić odbio i njegovu velikodušnu ponudu za model samouprave za Srbe na Kosovu. Tri dana nakon dogovora o primeni iz Ohrida nije jasno kako će ta primena izgledati.

Nije potpisao ali je dao reč. A reč Srbije nešto znači, kaže, predsednik Vučić koji se boji da to nije slučaj sa nečijim potpisom.

„Pravno obavezujuće za Srbiju je kada stavim potpis ili pečat na nešto ili kada se sa tim verbalno ili usmeno saglasim“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija će raditi na implementaciji svega što je rekla, dodaje Vučić, i izražava sumnju da će Priština ispuniti obavezu forminjanja Zajednice srpskih opština.

POVEZANE VESTI:

Kosovski premijer Vučićevoj reči ne veruje. Kaže da je sprovođenje sporazuma trebalo da počne juče, jer su, kako kaže, i osnovni sporazum i plan implementacije već usaglašeni.

„Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i oceni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka kaže da ništa ne sprovodi. Smatram da sada lopta ne treba da bude na strani terena Kosova, već na strani Srbije. Umesto da pitaju Srbiju zašto to ne potpisuju, oni mene pitaju kada ćete formirati ZSO“, rekao je predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti.

Nesporazumi su izgleda nastavljeni i nakon sporazumevanja u Briselu, a zatim i u Ohridu. Predsednik Srbije ponavlja.

„Nema govora o članstvu u Ujedinjenim nacijama, organizacijama, institucijama i agencijama Ujedinjenih nacija i nema priznanja“, kaže Vučić.

Analitičari sumnjaju da je, kada dođe trenutak, moguće izbeći primenu tačke četiri sporazuma koja podrazumeva da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

U pitanju je kupovina vremena, a pred domaćom javnošću, argument predsedniku Srbije može biti osnivanje Zajednice srpskih opština na čijoj primeni Zapad trenutno insistira, smatra spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

„Da onda lakše progura ulazak Kosova u Ujedinjene nacije. Ja mislim da je to deo taktike jer protivljenje stolici Kosova je apsolutno nerealno“, rekao je Jakšić.

Realno je da će put prema Evropskoj uniji dve strane zavisiti od primenene dogovorenog. A koliko je taj put realan i dug jasnog odgovora nema.

Komentari (22)

Vidi sve komentare