Kosovsko ministarstvo traži od zemalja članica EU mere protiv Srbije

Vesti 28. dec 202206:51 33 komentara
Shutterstock/ Aleh Korzun

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je u pismu zemljama Evropske unije (EU) tražilo da preduzmu mere protiv Srbije koja, kako kaže, stalno pokušava da destabilizuje sever Kosova, u poslednje vreme i postavljanjem barikada.

U pismu na tri stranice, u koje je uvid imala agencija „Telegrafi.com“ koja je to u utorak uveče objavila, iznose se hronologija i podaci o tome šta se dešavalo na severu Kosova.

„U najboljem slučaju, Srbija namerno pokušava da destabilizuje Kosovo kako bi sprečila napredak dijaloga, posebno u kontekstu novopredloženog plana EU (koji podržavaju Francuska i Nemačka) za normalizaciju odnosa“, piše u pismu.

„U najgorem slučaju, namerna eskalacija i instrumentalizacija kriminalnih grupa koje podsećaju na način rada Srbije za započinjanje ratova 1990-ih je zaista loš predznak i materijalizacija onoga što ratni režim u Beogradu godinama trubi“, smatra Ministarstvo.

Dalje u dokumentu poslatom EU, Ministarstva spoljnih poslova navodi detalje od 10. decembra, kada su, kako se kaže, „srpske kriminalne grupe postavile barikade na ulicama severnih opština“, do poslednjih napada na novinare koji su izveštavali sa severa.

„Srbija 10. decembra nalaže kriminalnim grupama na severu Kosova da postave barikade, što je sada uobičajena mera kad god Beograd želi da poveća tenzije na Kosovu. Ono što je ovoga puta drugačije je to što se predsednik Srbije Vučić više ne pretvara da ne stoji iza njih – on ne samo da otvoreno priznaje da kontroliše barikade, već ih sada legitimizuje i koristi kao političko oruđe za destabilizaciju“, piše u pismu.

Pročitajte još:

U pismu se pominju i napad „šok-bombom“ na pripadnike Euleksa, zahtev Srbije za raspoređivanje srpskih trupa na Kosovu, „što jezivo podseća na rusku taktiku invazije na suverenu državu (Ukrajinu) pod izgovorom da štiti njihovu ‘ugroženu zajednicu’ „.

Ministarstvo kaže da vlasti Kosova namerno još nisu krenule u demontažu barikada da ne bi podizale tenzije, već su tražile podršku misije Kfor.

U pismu se pominju i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te, pre nekoliko godina, i da je „Milošević bio veliki lider“.

Takođe se hornološki pominju svi dogadjaji u Beogradu koji se odnose na Kosovo.

„Srpski politički lideri godinama neguju osećaj netrpeljivosti i mržnje prema kosovskim Albancima – od aktuelnog ministra spoljnih poslova Dačića koji javno preti građanima Srbije koji otkrivaju informacije o masovnim grobnicama Albanaca ubijenih tokom rata, do samog Vučića koji je Miloševića pozdravio kao ‘velikog vođu koji je imao najbolje namere, ali su naši rezultati bili loši’ „.

Ministarstvo podseća i na izjavu Vučića koji je, „dok su srpske snage sprovodile genocid u Srebrenici“, rekao: ‘Za svakog ubijenog Srbina ubićemo 100 muslimana’ „.

U pismu Ministarstvo spoljnih poslova pominje i zadržavanje srpske političarke Rade Trajković koja je zaustavljena na granici Kosova i Srbije više od 20 sati, bez pristupa vodi, hrani i osnovnim lekovima.

„Dana 18. decembra, kriminalne grupe iz Srbije protestuju i pokušavaju da napadnu srpsko-kosovsku granicu, sa maskiranim pojedincima sa obeležjima ‘Vagnera’ (ruske paravojne organizacije) na čelu s Damjanom Kneževićem, novim očiglednim vođom ‘Vagnera’ u Srbiji. Misija Kfora pod upravom NATO-a, koja se nalazi na granici Kosova, potvrdila je prisustvo kriminalnih grupa na granici“, navodi se u pismu.

U pismu se, između ostalog, govori i o pucanju vatrenim oružjem na pripadnike letonskih pripadnika Kfora koje deluju na Kosovu.

„Što je još gore, odmah nakon napada srpski mediji pod kontrolom Vučića počeli su da izveštavaju da je kosovska policija ta koja je otvorila vatru na građane Srbe, pokušavajući da dodatno rasplamsa tenzije i podstakne oružane sukobe na severu. Vučić se odmah sastaje sa svojim oružanim snagama i šalje načelnika Generalštaba na granicu sa Kosovom“, piše u pismu Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je zemljama EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare