Kossev: I Kosovo na Samitu za demokratiju

Vesti 13. nov 202109:56 > 09:58 3 komentara
Anadolija/Yasin Öztürk

Kosovo će biti pozvano na Samit za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden u Vašingtonu 9. i 10. decembra, potvrdili su izvori iz američke administracije, preneo je Kossev pisanje Kohe.

Prema izvorima Kohe, američka administracija je o pozivu obavestila predsednicu Kosova Vjosu Osmani nakon sastanaka koje je ona imala sa predstavnicima američkih institucija na kojima se razgovaralo o ovom pitanju, piše Kossev.

Povezane vesti

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je u petak da je i Srbija pozvana na Samit za demokratiju.

Prema listi koju je pre nedelju dana objavio američki medij Politiko, na spisku od 100 zemalja koje je Bajden pozvao na decembarski samit, nije bilo Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ambasada SAD: Radujemo se učešću Srbije

Sjedinjene Američke Države cene partnerstvo sa Srbijom i radujemo se njenom učešću na Samitu za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden, rečeno je za Glas Amerike u ambasadi SAD u Beogradu.

U odgovoru Glasu Amerike neimenovanog portparola američke ambasade navodi se da će to omogućiti da se dodatno afirmiše posvećenost Srbije reformama radi pridruživanja EU, kao i posvećenosti SAD i njenih partnera da naglase svoju posvećenost jačanju demokratije u zemlji i inostranstvu.

Portparol Stejt departmenta nije želeo da za Glas Amerike potvrdi ili demantuje da je određena zemlja dobila pozivnicu za samit ili nije, navodeći da je uobičajeno pravilo da pozivnice nisu javne, kako bi se dao prostor zemljama i vladama da odluče o nivou na kojem žele da učestvuju.

Sjedinjene Države nastaviće da naglašavaju da je cilj Samita da okupi regionalno i socioekonomski raznolike zemlje, kako stabilne demokratije, tako i one u usponu, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta i dodaje da SAD prihvataju različitosti i jasno prepoznaju da nijedna demokratija nije savršena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare