KoSSev: Optužnica protiv nekadašnjeg pripadnika MUP-a Srbije zbog ratnog zločina

Vesti 02. okt 202318:49 1 komentar
Shutterstock

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu u odsustvu protiv osobe sa inicijalima M. J. On se tereti da je navodno počinio seksualno nasilje tokom rata na Kosovu 1999. godine, odnosno za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

„Prema navodima optužnice, okrivljeni inicijala M.J, kao pripadnik policijskih snaga MUP-a Srbije, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i pravojnih snaga na albansko civilno stanovništvo na teritoriji opštine Uroševac, znajući za postojanje takvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, a u saradnji sa drugim, do sada neidentifikovanim licima, izvršio je seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti, koja je u vreme nasilja bila maloletna“, saopštilo je kosovsko specijalno tužilaštvo, a prenosi KoSSev.

Tvrde da je, usled ovog navodnog zločina, žrtva zadobila teške telesne povrede, kao i trajnu psihičku traumu.

Tužilaštvo je ujedno predložilo da se suđenje održi u odsustvu.

„Specijalno tužilaštvo je nadležnom sudu predložilo da se suđenje održi u odsustvu jer su isrpljeni svi pravni napori da se okrivljeni pronađe“, saopštili su iz ovog tužilaštva.