Kossev: Ulaz na Kosovo samo uz potvrdu o vakcinaciji ili uz jedan od testova

Vesti 14. okt 202118:46 3 komentara
N1

Svi građani koji su se uputili ka teritoriji Kosova od juče su u obavezi da imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji kako bi prešli preko jednog od prelaza. Ujedno i dalje važi pravilo o ulasku sa jednim od testova kojim dokazuju da su negativni na kovid. Ista pravila važe i za zaposlene u javnim institucijama.

Kosovska vlada usvojila je 24. septembra novi set mera. Većina mera stupila je na snagu istog dana, dok su dve najavljene za 13. oktobar.

Sve do juče, prenosi portal Kossev, građani su mogli da uđu na teritoriju Kosova i sa potvrdom o jednoj primljenoj dozi. Međutim u istoj odluci navedeno je da će od 13. oktobra, svako ko ulazi na teritoriju Kosova morati da poseduje sertifikat o potpunoj vakcinaciji, ili jedan od testova koji dokazuje da su negativni na kovid.

Takođe, tada je odlučeno i da će od 13. oktobra zaposleni u javnim institucijama, tj. osoblje, morati da imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji, ili bilo koji drugi dokaz da su negativni u vidu testa.

Da su ove mere počele da se primenjuju, potvrdilo je i kosovsko ministarstvo zdravlja.

„Od 13. oktobra svako lice koje hoće da uđe na teritoriju Kosova i svi zaposleni u javnim institucijama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu Vlade ili opštine, da bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostorije moraju da imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji ili bilo koji dokaz kao što su:

– Potvrdu o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata, ili potvrdu da je osoba preležala kovid (pozitivan PCR test), ali koja je izdata ne manje od 21 dan i ne više od 180 dana od dolaska
– Pozitivan rezultat serološkog testa na antitela, izdat pre najviše 30 dana
– Potvrdu o negativnom brzom testu, ne stariju od 48 sati“, saopštilo je danas kosovsko ministarstvo zdravlja.

Ovo ministarstvo se oglasilo nakon pisanja prištinskih medija da su pojedini građani koji su bili vakcinisani jednom dozom vraćeni sa prelaza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare