Kostreš: Izlazak LSV iz koalicije sa SNS povezan sa povlačenjem Nenada Čanka

Vesti 17. nov 202220:06 28 komentara
N1

U okviru Lige socijaldemokrata Vojvodine od momenta ulaska u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u Novom Sadu postojao je sukob mišljenja da li je to dobro, rekao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš, koji je izlazak Lige iz te koalicije doveo u vezu sa povlačenjem dugogodišnjeg predsednika te stranke, Nenada Čanka.

Povezane vesti:

“Da li smo mi doneli tu odluku zato što se on ne kandiduje (za predsednika LSV) ili se on ne kandiduje zato što smo mi doneli takvu odluku, ostavimo to ligašima i ligašicama, ali sigurno je povezano jedno sa drugim”, rekao je Kostreš u emisiji Iza vesti na N1.

On je rekao da odluke o koalicijama na lokalnom nivou donose lokalni odbori stranke, ali da je postojala “klima o neophodnosti saradnje”.

Kostreš je kazao da Nenad Čanak ostaje član LSV i da “njegovo 32 godišnje iskustvo može biti veoma korisno”.

Dodao je i da će se razgovarati o tome šta bi Čanak mogao da radi u stranci, ali da se odlazeći predsednik nije kandidovao ni za jednu funkciju.

Rekao je da je bila pogrešna procena da Liga neće ugroziti svoje vrednosti ulaskom u koaliciju sa SNS na lokalu.

Gradski odbor LSV u Novom Sadu je raspušten, u martu su izbori za gradsku organizaciju, a Kostreš je najavio da će, ako bude izabran za predsednika LSV, novoj gradskoj organizaciji postaviti uslov da ne može biti koalicije sa naprednjacima.

Na konstataciju da se za šest godina koalicije LSV sa SNS desilo ubistvo Olivera Ivanovića, afera Krušik i brojni drugi skandali, ali i da mediji donose navode o pranju novca i poslovima Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića u Novom Sadu, Kostreš je priznao da je sve to “prošlo mimo LSV”.

“Ja pozivam državne organe i ljude koji su o tome pisali da pruže dokaze. Ja ću prvi biti za to da oni koji su prekršili zakon odgovaraju”, kazao je.

Kostreš je rekao da stranka mora da prođe kroz “neku vrstu pročišćenja” i da Liga mora da vrednosno bude tamo gde je oduvek bila.

Generalni sekretar LSV je ranije kao moguće saveznike pomenuo PSG, koaliciju Moramo-Zajedno i Ne davimo Beograd. Kostreš kaže da se centralne tih organizacija još nisu oglasile o tome, a da su njihovi individualni funkcioneri koji su javno kritikovali Ligu iz Novog Sada i imaju lične frustracije sa LSV.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare