Kovačević o rezoluciji o Srebrenici: Postoji neko nesaglasje i to je evidentno

Vesti 14. maj 202419:05 6 komentara

Postoji nesaglasje u vezi sa glasanjem za rezoluciju o Srebrenici i pretpostavljam da nema konačnog dogovora onih koji su je predložili, ili postoji neka bojazan ko bi glasao za nju, ko je protiv, a ko bi bio uzdržan, rekao je za N1 docent FPN Despot Kovačević.

„Sednica UN o Srebrnici je ponovo odložena i to je već drugo odlaganje. Očigledno je da je uzburkala duhove prošlosti u regionu. Ja nisam tačno ni razumeo šta su razlozi za odlaganje ali je očigledno da već postoje političke posledice i da sve to utiče na odnose u regionu. Postoji neko nesaglasje, to je evidentno i nema konačnog dogovora. Pretpostavljam da postoji bojazan i ko bi glasao za, ko protiv, a ko bi bio uzdržan. Da su oni koji su je predložili sigurni da imaju većinu sve bi to išlo lakše i brže. Na kraju, kakav će biti epilog svega odlučiće suverene zemlje koje sede u UN“, rekao je u emisiji Dan uživo docent FPN Despot Kovačević.

Kovaćević je naveo i da je sednica UN „prilično iznenada odložena“ kao i da je čuo da se kao novi datum spominje 22. maj, ali da ne postoji zvanična potvrda toga.

Komentarišući nedavno održane izbore u Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj, Kovačević je rekao da se u prvoj državi dogodio veliki poraz levice, a da u Hrvatskoj desnica raste.

HDZ i Domovinski pokret u Hrvatskoj predstavljaće okosnicu vlade u kojoj neće biti predstavnika Srba.

„To je loša poruka, razumemo da je Plenković imao dve opcije pred sobom – da bude sa Domovinskim pokretom ili da ne formira vladu. Izabrao je ovo prvo. Domovinski pokret je i do sada imao jako loš odnos prema Srbima pa je i ta poruka koju šalje Plenković sa svojim novim partnerima, loša poruka. Loše je da Srba i Milorada Pupovca ne bude u vladi, i to je loša za odnose dve zemlje. Sada u Hrvatskoj imamo vladu koja je otišla prilično desno. Čak je i predsednik Zoran Milanović postao desniji“, rekao je Kovačević i dodao da smatara da je u pitanju populizam jer se „kalkulisalo i sa Srbima i sa pitanjima u BiH, ali da od ulaska Hrvatske u EU političke partije „diktiraju put u desno“.

Situacija u Srbiji problematična i teška

Na pitanje kako vidi predizborni proces u Srbiji, docent FPN Despot Kovačević rekao je da se očekivalo da „će se ući u neku kampanju“, ali da je sada sve neizvesno.

„Situacija je problematična i teška. Opozicija se susreće sa mnogo problema. Očekivalo se da ćemo ući u neku kampanju ali će doći finiš, a mi nećemo znati ni ko izlazi na izbore, ni kako, ni gde. Izbori će doći, a ne znamo ni kako će izgledati. Ima puno proceduralnih problema, videćemo šta će i sudovi reći. Biće burno i u Beogradu i svuda. Birači su očekivali da čuju neku ponudu od političkih predstavnika, ali se sve svelo na razgovore o izbornim procedurama, debate, da li izaći ili ne, pa je ProGlas rekao da se neće oglašavati do daljeg. Biće zanimljivo videti do kakvog će doći preslojavanja u partijskom sistemu Srbije,a i same opozicije“, naveo je on.

Kovačević je rekao i da nije potpuno jasno „šta znači odustajanje od izbora i gde će se to dogoditi“, kao i da nema sve informacije o tome.

„A da li će biti nagrađeni ili kažnjeni i oni koji izlaze na izbore i oni koji su se odlučili na bojkot to će pokazati građani“, zaključio je Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare