Kovid propusnice: Kako funkcionišu u Evropi i na kojim mestima ih traže

Vesti 26. okt 202107:57 8 komentara
Shutterstock

U Srbiji je u ponedeljak počelo kažnjavanje svih koji se u nekom od ugostiteljskih objekata zateknu posle 22h bez kovid propusnica. Ova mera izazvala je oprečna mišljenja, čak i među stručnjacima koji ističu da je možda (pre)kasno doneta, ali i nelogičnost da se sprsko pravilo o propusnicama primenjuje tek nakon deset sati uveče. Kako taj sistem funkcioniše van granica naše zemlje, Nova.rs pitala je Srbe koji žive u tri evropske zemlje - Austriji, Francuskoj i Holandiji.

Austrija: Samo za jedno mesto nije potrebna propusnica

Kovid propusnice u Beču su na snazi više od šest meseci.

Bojan Stekić, student koji živi u glavnom gradu Austrije, kaže da sve funkcioniše preko kovid propusnica bez kojih nije moguće ući skoro nigde – ni u čitaonicu ili na predavanja, kao ni u bioskope, kafiće ili na primer kod frizera. Jedini izuzetak je javni prevoz za koji propusnica nije potrebna.

Na pitanje kako funkcioniše sistem sa propusnicama u Austriji, Bojan kaže da je sertifikat sličani da postoji i aplikacija preko koje se može očitati, pa je dovoljno nositi telefon na mesta gde se propusnica traži.

“Oni koji nisu vakcinisani, a njih je malo, moraju da imaju PCR test koji je validan samo dva dana. Međutim, rezultat PCR testa stiže 24h nakon testiranja što znaci da može da se koristi samo jedan dan. Testiranje je besplatno, ali od prvog novembra će morati da se plati. Tačnije, moraće da plate samo oni koji nisu vakcinisani. To je već uvela Nemačka“, kaže naš sagovornik.

Dodaje da austrijske vlasti ukidanjem besplatnih testova žele da nateraju građane da se vakcinišu.

„Da bi otišao na posao moraš svaki dan da imaš validan test. Ako se test plaća svaki dan da bi bio validan za naredni, to bi bilo jako skupo na mesečnom nivou. Pored testa, moraju da se nose FFP2 maske. Obične hirurške ili platnene nisu dozvoljene. Za sada nema restrikcija vezanih za okupljanje, ali se na svakom mestu isključivo prvo traži sertifikat na uvid. Bez njega ne može da se uđe nigde. I svi poštuju pravila”, objašnjava Bojan za Nova.rs.

Francuska: Bez propunice ne može u pekaru, ali može u tržni centar

I u Francuskoj su kovid propusnice obavezne za ulazak u ugostiteljske objekte, objašnjava Beograđanka Aleksandra Kostić koja trenutno živi u Parizu.

Pročitajte još:

“Kovid propusnice su neophodne za sve ugostiteljske objekete, restorane, barove, pekare, cak i za bašte traže sertifikat”, dodaje.

Ipak, u odnosu na Austriju, spisak mesta na koje se može ući bez kovid propusnice je duži.

“Za butike, supermarkete, tržne centre i metro ne traže propusnice. Maske su obavezne u metrou, ali u restoranima nisu. Uglavnom ih ni osoblje ne nosi”, objašnjava sagovornica Nova.rs.

Što se tiče naših kovid propusnica, Aleksandra kaže da u Francuskoj priznaju naš sertifikat, ali ne mogu da skeniraju kod sa srpskih kovid propusnica.

“Ne mogu da skeniraju naš kod, ali pogledaju šta piše. U Francuskoj od vakcina priznaju Fajzer, Džonoson&Džonson, AstraZeneku i Modernu, pa ko nije primio neku od ovih vakcina mora u karantin prilikom ulaska u Francusku. Ulazak nije moguć ni sa negativnim PCR testom”, dodaje Aleksandra.

Holandija: Odbijaju uslugu gostima sa srpskim sertifikatima

U Holandiji kovid propusnice su potrebne za ulazak u restorane, barove, muzeje, pozorišta i druga javna mesta, ali ne i za odlazak na radna mesta.

„U restoranima i kafićima uglavnom traže propusnice, ali samo za goste koji sede unutar objekta. Međutim, više puta mi se dešavalo da mi niko ne proverava sertifikat. Ono što mogu da kažem je da su kafići prepuni“, kaže za portal nova.rs Jasimina iz Holandije.

Ipak sa srpskom kovid potvrdom u toj zemlji nije moguće urati ništa jer Holanđani ne priznaju naše sertifikate.

„U Holandiji ne priznaju naše sertifikate. Meni je svekrva trenutno u poseti i više puta nam se dogodilo da su odbili da nas usluže, jer nisu mogli da očitaju kod sa njenog sertifikata“, dodaje ona.

Inače, u ovoj zemlji propunice su uvedene prošlog meseca istovremno sa ukidanjem mere socijalnog distanciranja. Ipak, već početkom oktobra pred sudom se našao zahtev da se propusnice ukinu, što je sud u Hagu odbio uz obrazloženje da Vlada ima pravo da zahteva dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa ili dokaz o nedavnom negativnom testu kako bi ograničilo širenje pandemije.

Holandski sud navodi da je Vlada objasnila da su nevakcinisani u većem riziku od infekcije virusom korona, kao i da zaraze druge. Sud je odbacio tvrdnje onih koji smatraju da je to diskriminacija ljudi koji ne žele ili ne mogu biti vakcinisani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare