Kovid propusnice: Kako je mogućnost zloupotrebe postala opravdanje što ih nema

Vesti 17. okt 202119:3171 komentara

Sastanak Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje pandemije, biće održan sledeće nedelje, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. A da li će i kada tačno u Srbiji biti uvedene kovid propusnice - i dalje se ne zna. Prema tvrdnjama Ane Brnabić, traži se odgovarajući modalitet njihove kontrole.

Nedeljama nakon što su predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba najavili kovid propusnice kao najracionalniju meru i neminovnost, predsednica Vlade je i dalje skeptična. Nakon što je primila treću dozu vakcine, Brnabić je navela da su kovid propusnice više marketinški mehanizam koji je podložan zloupotrebama, jer se na njima ne nalazi fotografija vlasnika.

Povezane vesti

„Kada kovid redar pogleda vašu kovid propusnicu ne zna da li ste to vi ili niste, a postoji kod nas priličan problem sa tim da kovid propusnicu tražite uz ličnu kartu, jer u Srbiji ne mogu svi da vam traže ličnu kartu i ne morate da je date na uvid. Tražimo modalitet da ukoliko uvedemo kovid propusnice, kada uvedemo kovid propusnice, to bude na način da je nemoguća zloupotreba, da ih je nemoguće falsifikovati“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Zbog čega je navodna mogućnost zloupotrebe kovid propusnica postala redovno opravdanje za to što ih i dalje nemamo, ne razume ni psiholog Žarko Trebješanin, koji podseća da se već mesecima priča kako su one spremne.

„Za mene je to zločin nečinjenja. Ne možete da imate jedno efikasno sredstvo, a vi sada tu izmišljate razloge zašto to možda ne bi bilo efikasno. I kažete – pa to može recimo da se falsifikuje… Pa šta?! Pazite, pa mi imamo pasoše, pasoši mogu da se falsifikuju. Nikome nije palo na pamet da kaže ‘ajmo zbog toga da ne znam šta da radimo – da ukinemo pasoše“, kaže Trebješanin.

A dok se ne pronađe modalitet za kontrolu kovid propusnica, predstavnici vlasti apeluju na poštovanje protivepidemijskih mera. One, između ostalog, podrazumevaju nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje distance, kao i popunjenost objekata u kojima se održavaju sportska takmičenja na otvorenom maksimalno do 50 odsto.

Mere postoje – ali se ne poštuju, što se pokazalo i na primeru stadiona u Lazarevcu, koji je u subotu bio pun tokom utakmice Kolubara-Crvena zvezda. Nemoguće je baš sve iskontrolisati, tvrdi predsednica Vlade.

„Nemoguće je da imate ni komunalnog policajca po glavi stanovnika, ni inspektora po glavi stanovnika. Dakle, da, znam da se krše mere i daću sve od sebe da imamo nula tolerancije“, kaže Brnabić.

Da se tolerancija smanjuje možda pokazuje to što pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da je u prethodna dva dana već kažnjeno preko 50 tržnih centara i hipermarketa širom Srbije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar