„Pre deset dana vlast se hvalila protivgradnom zaštitom“: Kragujevac i Topola posle olujnog nevremena

Vesti 14. jun 202410:09 5 komentara
Foto: Milan Nikić

Posle nevremena koje je juče pogodilo teritoriju opštine Topola lokalni ogranak Stranke slobode i pravde pita šta za to vreme radi ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i da li će posetiti bar jednog domaćina kome je grad uništio sve.

„U četvrtak je, nakon samo nekoliko dana, grad ponovo zahvatio nekoliko sela opštine Topola i poljoprivrednicima uništio useve, voće i povrće, dvorišta. Protivgradne rakete su ispaljivane, očigledno u nedovoljnoj meri, što za posledicu ima katastrofu na selu. Čime se za to vreme bavio ministar poljoprivrede Martinović? Da li će država pomoći ovim poljoprivrednicima jer su subvencije za Upravljanje rizicima iz budžeta lokalne samouprave nedovoljne za ovu namenu?“, piše u saopštenju koje je potpisala Dragana Marinković, predsednica Opštinskog odbora SSP u Topoli.

Dragana Marinković pitala je Martinovića „zašto ne iskoristite gostovanja na raznim Pinkovima, Hepijima, u Informerima za informisanje poljoprivrednika o važnosti osiguranja poljoprivrednog zemljišta, umesto što se bavite opozicijom“?

„I na kraju ministre Martinoviću da li ćete se udostojiti da posetite bar jednog topolskog domaćina da se i sami uverite u razmere štete usled vremenskih nepogoda“, zaključuje se u saopštenju SSP Topola.

Tanović (POKS): Za štetu isključivo odgovorna kragujevačka vlast 

Nezapamćeno nevreme koje je pogodilo Kragujevac nanelo je veliku štetu selima koja žive od poljoprivrede i voćarstva i samom gradu u Kragujevcu, gde su građani pretrpeli ogromnu štetu na svojima automobilima i fasadama, saopštio je POKS Kragujevac.

„Definitivno nijedna vlast ne može da utiče na to da li će i u kojoj meri vremenska nepogoda pogoditi određeno mesto, ali može i mora da ublaži posledice istih ispaljivanjem protivgradnih raketa. Vlast u Kragujevcu priča kako je juče ispalila oko 30-ak protivgradnih raketa. Kako jedna raketa košta oko 270-300 evra , dolazimo do računice da je vlast na odbranu sela i grada potrošila tričavih 9.000 evra. Ne vidim razlog da se ispali tako mali broj raketa, ako je Štab za vanredne situacije znao kako je nevreme ovih dana bilo u ostatku Srbije i ako se znalo da se nevreme sprema i u Kragujevcu“, piše u saopštnju koje je potpisao Milan Tanović, šef odborničke grupe POKS – Zajedno za Šumadiju u Skupštini grada Kragujevca.

Tanović ističe da se vlast pre samo 10 dana pohvalila kako su protivgradni strelci u Kragujevcu spremni za sezonu.

„Pitanja je mnogo, a da li će biti odgovora i odgovornosti videćemo narednih dana. A vi, dragi Kragujevčani, a pogotovo žitelji seoskih područja, na kome SNS ima bolji rezultat nego u gradu, glasajte ponovo za ovakvu vlast. Samo, nemojte posle toga da se žalite što se u ovakvim situacijama ne reaguje bolje“, zaključuje Milan Tanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare