Kraj „primirja“ posle hapšenja Belivuka – mafijaška ubistva ponovo u našem kraju

Vesti 15. maj 202219:1312 komentara

Nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka - mir i tišina na ulicama glavnog grada. Ali, u poslednja tri meseca tri ubistva i četiri teška ranjavanja otvorila su pitanja - šta se to pokrenulo u srpskom podzemlju i da li se to država opustila nakon istrorijskog uspeha u obračunu sa mafijom, koji je trajao tek godinu dana.

Posle jednogodišnjeg zatišja iz meseca u mesec ili je ubijen ili teško ranjen neko od pripadnika različitih huliganskih navijačkih grupa ili osoba poznata policiji.

U februaru u blizini pančevačkog mosta ranjen je Predrag Janković Pesko, koji je ranije hapšen zbog sumnje da je bio deo klana Veljka Belivuka. U martu ispred svoje kuće u Obrenovcu ubijen je Branislav Penčić, bivši vođa Partizanove navijačke grupe „Head Hunters“. Istog meseca u Novom Sadu teško je ranjen Miloš Mandić Mandara jedan od navijača Partizana.

U aprilu u Zemunu ranjen je izvesni U.K. pripadnik Partizanove grupe „Principi“. Deset dana kasnije ispred svog kafića „Ritual 44“ na Novom Beogradu ubijen je Luka Žižić, vođa Zvezdine navijačke grupe „Belgrade boys“. U maju na Banjici ubijen je Luka Perenčević, narkodiler i pripadnik navičke grupe FK Rad. Takođe u maju pucano je na Gorana Atanackovića zvanog Mali Goksi u Vinči.

Novinara portala Nova.rs Ivana Milićevića posebno brine način na koji su ta ubistva izvedena.

„Ono što najviše zabrinjava je činjenica da se događa u toku dana, na javnim mestima, pred brojnim svedocima i ljudima koji nemaju nikakve veze sa tim, koji su slučajni prolaznici na ulicama“, ističe on.

Hvalio se predsednik Aleksandar Vučić u maju 2021. godine da se država obračunala sa mafijom. Ponosan je bio što se više od pet meseci nije se dogodilo nijedno mafijaško ubistvo u Beogradu.

„Nijedan pokušaj mafijaškog ubistva u Beogradu. Tako da je to velika stvar. Nije to baš realno da uvek bude tako, nije ni moguće da opstane tako jer nema takvog mesta na svetu. Ali je u poslednjih pet meseci Beograd bio, ja mislim, najmirniji grad, ako ne u svetu, onda u Evropi svakako“, kazao je tada Vučić.

Sedam meseci kasnije i ministar policije Aleksandar Vulin govorio je o istorijskom uspehu države u obračunu sa mafijom.

„Policijski posmatrano, ovo je bila dobra godina. Ovo je bila godina u kojoj su Beograd i Srbija, verovatno jedina zemlja u Evropi i jedini grad te veličine, u kojima za godinu dana nije bilo nijedno mafijaško ubistvo. To je rezultat za koji ja nisam siguran da može da se ponovi“, kazao je Vulin krajem prošle godine.

Nažalost, bio je u pravu, jer u poslednja tri meseca dogodila su se tri ubistva i četiri teška ranjavanja.

Cvijić: Ovo što zovu borbom protiv kriminala je farsa

vuk cvijić n1
N1

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da se sada vidi da borba protiv organizovanog kriminala nije zapravo ni počela, i da je ono što se naziva borbom – farsa.

„Dok god se ne nađu na optužnici oni koji se terete da su šefovi mafije, a to nije slučaj ni sa grupom Belivuka, jer vlast zna da je to samo ogranak jednog mnogo ozbiljnijeg klana i dok god se ne nađu na optužnici ljudi iz institucija, iz same države, zbog saradnje sa mafijom, mi nemamo naznake da postoji ozbiljna borba“, poručuje Cvijić.

Sagovornici N1 saglasni su da obračun među huliganskim grupama nikada nije ni prestajao, da ovo što se dešava na ulicama nije neuobičajeno, ali da bi država trebalo kroz svoje bezbednosne strukture da predupredi takva dešavanja.

Komentari

Vaš komentar