Kraken stigao i širi se brže od prethodnih sojeva, građane Srbije to ne plaši…

Vesti 18. feb 202319:22 14 komentara

"Kraken" soj koronavirusa registrovan je u Srbiji. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je reč o najprenosivijoj varijanti virusa koja je u ekspanziji u čitavom svetu. Tamo je dovela do povećanja broja obolelih i hospitalizovanih, ali ne i pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Sagovornici N1 ističu da razloga za paniku - nema.

Iako je dobio naziv po ogromnom morskom čudovištu koga su se plašili moreplovci, „kraken“ soj koronavirusa nije zabrinuo građane, ali ne samo zato što ne veruju u bajke.

N1: Da li vas brine pojava „kraken“ soja koronavirusa?

„Koliko sam ja čitao, to je neka blaža varijanta, bez obzira na ime koje je apokaliptično, tako da me ne brine“.

„Ne, vakcinisan sam i nema potrebe da razmišljam o tome“.

„Već smo, izgleda, oguglali na sve to… Pa ko preživi, pričaće“.

N1: Koliko dugo već ne nosite masku?

„Ne nosim je uopšte. Samo sam je nosila u ono vreme kad je baš bila korona, tad sam je nosila jer nisam mogla da uđem u određene ustanove. Tad sam je nosila, čim izađem, ja je skinem“.

„Nosim masku, idem u autobus, a i duva mi, pa me štiti. Svi ti virusi su opasni“.

Simptomi „kraken“ soja koronavirusa ne razlikuju se mnogo od simptoma prethodnih sojeva. Povišena temperatura, opšta slabost, pojačano curenje iz nosa i kijanje, bol u kostima… Međutim, ono što „kraken“ soj koronavirusa razlikuje od svih prethodnih jeste to da se širi brže nego ostali, ali i da ne daje težu kliničku sliku.

Gužvi ispred kovid ambulanti za sada nema. Od broja testiranih, prema proceni doktorke Verice Ilić, tek desetak odsto je i zaraženo dominantnom, omikron varijantom koronavirusa.

„Klinička slika nije teška, vrlo je slična gripu, znači, ne nekim teškim oblicima korone koje smo imali prilike da viđamo ranije. I ponavlja se uvek ista priča – najugroženiji su stari, nevakcinisani, ljudi koji imaju hronične bolesti“, nabraja epidemiološkinja Verica Ilić.

Blaža epidemijska, pa i klinička slika, kovid je, u odnosu na druga oboljenja, stavila u drugi plan, kaže doktor Rade Panić.

„I pacijente koje otkrijemo u bolnici, delom se otpuštaju i šalju na kućno lečenje, a oni koji zahtevaju hospitalizaciju, šaljemo u specijalne bolnice. Koliko znam, kapaciteti specijalnih bolnica nisu ni približno popunjeni, ali postoji i veliki problem jer nema dovoljno osoblja koje radi u tim bolnicama, tako da je pitanje da li su ti prijemi i otpusti kući zaista indikovani onako kako treba. Plašim se da su ponovo kovid pacijenti, delom, zapostavljeni“, navodi Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Osim koronavirusa, u populaciji trenutno kruže i drugi respiratorni virusi. Zbog sličnosti simptoma, prema rečima sagovornika N1, pacijenti ih sami teško razlikuju od kovida, a terapije su postale gotovo iste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare