Krave i konji na Suvoj planini delimično napojeni, meštani žele trajnije rešenje

Vesti 16. sep 202120:3916 komentara

Više od 800 krava i 200 konja ugroženo je zbog nedostatka vode na Suvoj planini, gde su na ispaši. Posle šest dana pauze, vodu za napajanje životinja ponovo je počela da doprema Vojska Srbije. Količine koje su danas stigle nisu dovoljne, tvrde stočari i boje se da će se sve vratiti na staro kada novinarske ekipe odu. A brojne su danas došle na padinu Rakoš, jer su stigli i predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Oni tvrde da će vode biti dovoljno jer su dali novac.

Mlaz koji teče nije dovoljan za više od hiljadu grla koja su prethodnih šest dana bila gotovo suva, jer je opština Gadžin Han, kažu nam na licu mesta, prestala da plaća Vojsci da ovde doprema vodu.

POVEZANE VESTI

„Vojska se opet vratila. Imala je ugovor na mesec dana, pa kada je istekao, Vojska je povukla svoje cisterne, pa smo onda plaćali mi…“ priča Dragana Nikolić.

Onda je i njima ponestalo novca. Zašto svoje krave nisu vratili u selo gde žive?

„Mi ni kući nemamo ni za piće vodu, a kamoli za stoku. Šta da radimo? I kod kuće kupujemo balone, flaše… Ko ima bunar, ko nema, mnogi nemaju“, kažu Dejan i Dragana Nikolić, stočari iz Malog Krčimira.

I kada je već svima poznato da je Suva planina sve suvlja i da problem nije od juče – dolaze predstavnici resornog ministarstva.

„Problem je ovde dugogodišnji. Mi nismo došli da ovako sad gasimo požar, već da se problem reši. Mi imamo udruženje stočara sa kojim smo se dogovorili da se obrate da uradimo ovaj put kojim se došli“, izjavio je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

A put je ovde posebna priča. Ozbiljan terenski auto dobili smo kako bi do Rakoša došli.

„Put je takav, šta da radimo…“, kaže nam vozač.

Na vrh su sa funkcionerima stigle i dve cisterne sa vodom, pa su žeđu iscrpljene životinje delimično namirene. Ali nikako da se na planini slože koliko vode stiže. Država kao iz topa izgovara:

„Šest cisterni dolazi svaki dan – to je 60 tona“, rekao je Bogićević.

A predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović tvrdi: „Osam cisterni puta 3.500 litara“.

Oni koji stoku poje tvrde da to nikada bilo nije.

„Oni, znači, doteraju četiri cisterne dnevno – po tri tone. To je 12 tona dnevno. Neka popodne doteraju oni i 20 tona, to je opet malo. Fali 20 tona“, računa Jovan Miljković, predsednik MZ Mali Krčimir.

N1: Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da stiže mnogo više?

„Ne stiže. Jutros su stigla dva kamiona – to je šest tona i popodne još toliko. I popodne još šest tona, to je 18 ukupno i znači – opet fali“, odgovara.

I on ovde ima stoku i želi da se o njoj stara, ali stočar ne može sve sam.

„Nama treba neko ko hoće da nam pomogne, da plati kamion da nam doveze vodu. Mi hoćemo da učestvujemo i učestvujemo“, poručuje.

Učešće u pojenju stoke na Rakošu uzela je u istom danu i Stranka slobode i pravde. Sa državnim funkcionerima su se usput sreli.

„Uspeo sam da obezbedim jednu cisternu vode. Mi smo juče najavili da ćemo doći, znači od prekjuče pričamo da ćemo doći. Odmah su došli i iz Ministarstva poljoprivrede. Angažovali su noćas vojne cisterne kako bi danas došli, ali meni je to drago“, izjavio je Dejan Bulatović iz SSP-a.

Doprinos su dali i iz Pokreta Dveri. Njihovi aktivisti su, prethodno, ispred Opštine Gadžin Han poručili vlastima da poštuju zakone i pod hitno nađu rešenje za životinje.

„Mi se nadamo da sada ovi ljudi kada odu, novinari i ostali, da će da krene na bolje“, rekli su.

Sigurnije je da što pre padne kiša.

Komentari

Vaš komentar