„Kreira se atmosfera u kojoj je moguće da novinari postanu legitimna meta“: Gošće N1 o učestalim napadima

Vesti 15. mar 202407:00 4 komentara

Monitoring napada tabloida na kritičke novinare i medije koji je uradila Fondacija Slavko Ćuruvija ukazuje da je već 17 novinara napadnuto u ovoj godini. Pored toga, tokom prošle godine u 628 tekstova bilo je 884 napada na nezavisne novinare i medije. Danica Đokić iz Fondacije smatra da se aposlutno kreira jedna nedopustiva atmosfera u kojoj je moguće da novinari postanu legitimna meta, dok je novinarka N1 Vanja Đurić ocenila da "društvo nikada nije naučilo šta je posao novinara".

Đokić je navela da napadi nisu uopše čudna stvar, jer se kreira jendna apsolutno nedopustiva atmosfera.

„Podatak da više od dva puta dnevno u najčitanijim tabloidima vi možete da vidite tesktove kojima se napadaju kritički mediji je dovoljno zastaršujuće, a onda kada uđemo u analizu tih tekstova i kada vidimo na koji način se kritički novinari napadaju, onda sve to postaje jezivije. Još ako znamo da su svemu tome pridruženi visoki državni funkcioneri onda ovo što se desilo novinarki lokalnog portala IN medija Verici Mariničić i što se dešava drugim kolegama zapravo uopšte nije čudno, zato što se kreira jedna apsolutno nedopustiva atmosfera u kojoj je moguće napasti novinare, u kojima je moguće da novinari postanu legitimne mete i onda se građani osećaju apsolutno slobodno da se oni priključe tom ciklusu napada“, objasnila je Đokić u emisiji „Newsnight“.

Prema njenim rečima, tabloidi, političari i javne ličnosti koji napadaju novinare su „jednaki učesnici u tim kampanjama“.

„To zaista jeste jedan ciklus, zato što vi vidite da oni koriste apsolutno isti način na koji napadaju novinare, koriste isti rečnik, na jednaki način im se obraćaju“, ocenila je.

Na pitanje kako se osećala kada je dobijala pretnje, novinarka N1 Vanja Đurić istakla je da je osećaj grozan.

„Grozno, nije prijatno i ove poruke koje Ksenija Pavkov dobija i ja sam slične dobijala zbog raznih situacija, zato što radim svoj posao i zato što radim u ovoj kući. Napadani smo zbog tema koje radimo, zbog toga što radimo za N1, za United Mediu, ili prosto zato što neko pomisli da novinari nema šta tu da rad i pitaju. Osećaš se loše, a s druge strane nisi ništa uradio loše“, objasnila je Đurić.

Ona je kao ključni problem istakla to što nekako ovo društvo nikada nije naučilo šta je posao novinara.

„Dakle naše je da pitamo, naše je da preispitujemo, da se kritički odnosimo prema stavrima i ono što sada primećujem kao poseban fenomen jeste što se od nas očekuje da se svrstavamo na ovu ili onu stranu. Ja ovde ne pričam o Aleksandru Vučiću ili o Ani Brnabić, pričam o nosiocima javnih funkcija koji prosto žele da kreiraju takvu atmosferu da ti samo treba da pričaš pohvalno i dobro, a da nikakvo pitanje ne postaviš“, rekla je novinarka N1.

Na pitanja kako se ponašaju druge kolege kada se upućuju pretnje ili uvrede, Đurić je navela da se ne seća da je neko ustao i rekao da nije u redu, navodeći da često dobijaju i podsmehe kada nešto pitaju.

Komentarišući da li postoji način da se stane na put napadima, ako ne reaguju institucije, gošće su se složile da je najvažnija solidarnost kolega.

„Mi kao pripadnici medijske zajednice treba da budemo tu jedni za druge, kada se ovakve stvari dešavaju da budemo glasni, da ne gledamo svoja posle“, rekla je Đokić

„Svaki put treba da stanemo iza svojih kolega bez obzira o kom mediju se radi, to prosto nije u redu“, zaključila je Vanja Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare