Kremer: Za Srbiju neodrživa praksa i EU i Rusija, manji prostor za manevrisanje

Vesti 29. apr 202209:17 > 09:30 32 komentara
Ministarstvo odbrane/arhiva

Za Srbiju je neodrživa praksa koju je do sada negovao predsednik Aleksandar Vučić da ide putem evropskih integracija i istovremeno održava bliske veze sa Rusijom, ocenio je Ričard Kremer, viši saradnik nevladinog Centra za evropske vrednosti i bezbednosnu politiku, sa sedištem u Pragu.

POVEZANE VESTI

Kremer je za Radio Slobodna Evropa rekao da ne misli da zapadne vlade čine Srbiji i srpskom narodu bilo kakve usluge, time što nastavljaju da dopuštaju da im zemlja bude negde između, jer to otvara niz bezbednosnih rizika za celokupnu evroatlantsku zajednicu.

„Možemo da nastavimo kao i do sada, i dalje ćemo imati te rizike i ništa se neće promeniti. Ili, možemo da kažemo: dugo smo radili na ovome, zaista želimo da vas podržavamo, ali od vas, gospodine Vučiću, ne vidimo rezultate toga što smo uložili u Srbiju. Kao posledicu toga, prekidamo naš dogovor“, rekao je Kremer.

Upitan o mogućnosti da Srbija uvede sankcije Rusiji, Kremer je rekao da je to pitanje mogućnosti manevrisanja u prostoru ili još jednostavnije – fleksibilnosti predsednika Vučića.

„Meni se čini da će stepen izolovanosti Rusije u međunarodnoj zajednici – kao posledica njene agresije na Ukrajinu – proporcionalno uticati na Vučićev prostor za manevrisanje“, ukazao je Kremer.

On je rekao da je Vučić u veoma teškoj situaciji, dodavši da je delimično sam odgovoran za to svojim postupcima, a delom su za to odgovorni događaji koji su se desili pre nego što je on došao na vlast.

„S jedne strane, on će morati da nastavi putem za koji on i verujem mnogi građani Srbije veruju da pomaže Srbiji da dostigne svoj potencijal i ekonomski razvoj, a to podrazumeva dublji odnos sa Zapadom. Međutim, to će imati emocionalnu i psihološku cenu, za onaj deo naroda Srbije koji iz niza razloga smatraju da Srbija ima posebne veze sa Rusijom“, naveo je Kremer.

Na pitanje da li bi odricanje od Rusije uopšte moglo da bude održivo rešenje za Srbiju imajući u vidu nerešeno kosovsko pitanje, Kremer je kazao da će Rusija dok god je kosovsko pitanje nerešeno imati priliku da bude remetilački faktor u srpskoj politici, većinom zbog toga što Rusija ima uticaj ne samo na pojedine političke elite u Srbiji, nego i na razne duge aktere, vladine, nevladine i pojedine verske figure.

„Izgleda mi da Rusija gleda i na etničke Srbe i na etničke Kosovare na isti način. Njih nije briga za Kosovo niti šta se dešava sa ljudima tamo. To je sredstvo koje koriste kako bi izvršili pritisak na Vladu u Beogradu kada ne prati agendu Moskve“, smatra Kremer.

Navodeći da mu je jasno koliko je teško za izabrane zvaničnike, poput Vučića, da ozbiljno pokušaju da reše to pitanje bez upliva Rusije, Kremer je istakao da očekivati da će Rusija uticati na to ili čekati da se to dogodi suštinski daje Rusiji dozvolu da se kontinuirano meša u regionalne poslove na način koji će ometati sposobnost Vlade da dovede zemlju tamo gde bi trebalo da bude u transatlantskoj zajednici.

Komentari (32)

Vidi sve komentare