Kreni-Promeni neće slaviti, Rakić Vodinelić kaže – tražiti Vulinovu smenu

Vesti 09. dec 202110:44 > 10:46 43 komentara
N1

Nikola Arsić iz Kreni-Promeni kaže da taj pokret u subotu neće slaviti, nego održati skup na kom će predstaviti dalje korake. Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da jedan od tih koraka treba da bude smena ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Pročitajte još:

„Glavni zahtev te ‘proslave‘ morao bi biti predlog da se smeni ministar policije, jer on je bio taj koji je morao izdati rešenje da se uniformisana policija ne pojavljuje (na ekološkim protestima)“, rekla je Rakić Vodinelić u Novom danu na N1.

Dodala je da treba insistirati da se vodi postupak protiv policajca koji je tokom blokade saobraćajnica prebacio ženu preko ograde, i da treba „dovesti do kraja“ to što se na protestima u Šapcu i Novom Sadu policija povukla, a „parapolicija“ došla „da se fizički obračunavaju letvama, čekićima“.

Istakla je da izlaženje na autoput nije krivično delo, a da policija mora da se stara o bezbednosti građana bezuslovno – bez obzira da li je skup prijavljen ili ne.

Nikola Arsić je rekao da prihvatanje zahteva demonstranata za povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu predstavlja pobedu građana.

Na pitanje da li je trenutak za slavlje, pošto je pokret Kreni-Promeni najavio proslave u subotu u 14 sati ako se sprovedu zahtevi, Arsić kaže da se neće slaviti, nego da će biti organizovan skup.

„Na tom skupu ćemo predstaviti neke dalje korake“, rekao je on.

Na pitanje da li dolazi do raskola između pokreta Kreni-Promeni i Ekološkog ustanka, koji je najavio nastavak protesta sa ciljem „proterivanja“ kompanije Rio Tinto iz Srbije, Arsić kaže da „ne vidi neko sastavljanje, da bi bilo raskola“.

„Mi sada možemo da dodajemo zahteve od subote do subote, ali bi se energija na taj način iscedila, kao u slučaju 1 od 5 miliona“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Narodnoj skupštini vratio Zakon o eksproprijaciji, a u skupštinu su stigle i najavljene izmene Zakona o referendumu.

Rakić Vodinelić kaže da je Vučić popustio u „sumanuto kratkom roku“, aludirajući na predsednikovo objašenjenje zašto je vratio Zakon o eksproprijaciji.

„On je zapravo poklekao pod relativno blagim pritiskom, održane su samo dve blokade. Kad to uporedite sa 80 dana protesta protiv Miloševića zbog izborne krađe, to je bio blag pritisak“, rekla je ona.

Profesorka je rekla da je neustavnost Zakona o eksproprijaciji za nju „neupitna“, jer je pravo na imovinu ljudsko pravo uređeno članom 54 Ustava, i ta odredba glasi da pravo svojine može biti eksproprisano samo u javnom interesu i uz tržišnu naknadu.

„Vrlo je teško odbaniti tezu da je profit strane kompanije i neka dobit koju Srbija dobija javni interes“, kazala je Rakić Vodinelić.

Govoreći o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, ističe da je referendum o promeni Ustava regulisan samim Ustavom, a ne zakonima.

Prema njenim rečima, zbog toga Zakon o referendumu uopšte nije morao da se donosi zbog ustavnog referenduma.

„To je lažni izgovor za donošenje novog zakona“, rekla je ona uz ocenu da je vlastima „bilo vrlo važno“ da kod drugih referenduma, koji se ne tiču Ustava, bude ukinut uslov od 50 odsto izlaznosti i da se to prikaže kao slaganje sa Venecijanskom komisijom.

Arsić kaže da su građani do sada pokazali svoju borbu za opstanak, posebno u dolini Jadra.

„Niko ovde nije protiv toga da imamo ekonomski razvoj i radna mesta, ali svi ljudi su protiv toga da narednih 10 generacija oseća posledice onoga što će da bude“, kazao je on.

Komentari (43)

Vidi sve komentare