Kreni-promeni: Predsedniku predati uslovi za obustavljanje blokada u Srbiji

Vesti 30. nov 202114:11 53 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Aktivisti pokreta Kreni-promeni uručili su danas Sekretarijatu predsenika Republike uslove pod kojima će biti obustavljene najavljene blokade puteva, a na spisku su oslobađanje svih uhapšenih, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Povezane vesti

Aktivista pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović rekao je na konferenciji za novinare ispred Sekretarijata da, prema informacijama tog pokreta, trenutno nema uhapšenih, ali da taj zahtev svakako ostaje zato što su ljudi u ponedeljak bili privođeni i „zastrašivani“.

Povodom optužbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su ovi protesti pokušaj rušenja vlasti, Manojlović je rekao da to „apsolutno nema veze“ sa tim i da su protesti u vezi za zahtevom o ispunjavanju tri uslova dostavljena kabinetu šefa države.

Naglašavajući kako je „cela Advokatska komora“ istakla da je Zakon o eksproprijaciji neustavan i da predsednik ne sme da ga potpiše, manojlović je ocenio da Vučić „pokazuje strah“ ukoliko iz nekih „sujetnih razloga“ ne želi da pristane na zahteve Kreni-promeni jer za njegovo odbijanje ne postoji nijedan pravni razlog.

Zbog toga, ukazao je, šta god da se dogodi u subotu prilikom protesta građana odgovorni će biti Vučić i policija.

Manojlović je pozvao građane da 4. decembra u 14 sati dođu na proteste „mirne i dostojanstvene kakvi su uglavnom bili i prošle subote“.

On se izvinio svim građanima koji ne učestvuju u protestima i poručio im da bi u tom slučaju trebalo da ostanu kod kuće.

Naglasio je da su aktivisti „potpuno svesni“ da blokiraju Srbiju i ukazao da zakoni čije povlačenje prave ozbiljnije posledice po pravni sistem Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare