Kreni-Promeni: RTS ignoriše zahtev više od 2.000 građana

Vesti 04. okt 202221:453 komentara
Izvor: N1

Organizacija Kreni-Promeni saopštila je da dve nedelje od kada je predat zahtev RTS-u da organizuje debatu oko predloga zakona za zabranu ekspolatacije bora i litijuma koji je putem narodne inicijative parlamentu zvanično predložilo 38.000 građana, od javnog servisa Srbije, koji plaćaju svi građani, "i dalje nema odgovora".

„Nakon prve nedelje od zvanično upućenog zahteva, Kreni-Promeni je pozvao i građane da direktno na sve mejlove RTS, preko posebno pokrenute platforme, pošalju zahtev javnom servisu da omogući raspravu u okviru svog programa. Za samo nedelju dana preko 2.000 građana je preko naše platforme poslalo zahtev koji RTS i dalje ignoriše“, navodi se u saopštenju.

Kreni-Promeni podseća da je „predlog zakona o zabrani eksploatacije litijuma i bora prvi predloženi zakon od strane naroda po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi“.

„Mehanizam narodne inicijative da građani predlažu zakon odraz je narodne suverenosti koji je izraz težnje da država pripada građanima, a ne političarima i političkim strankama. Ukoliko RTS nastavi da odbija javnu debatu o zakonu pokazaće da je servis poslušnih političara, a ne javni servis svih njenih građana“, dodaje se u saopštenju.

Kreni-Promeni je pozvao građane da se RTS-u o ovoj temi direktno obrate.

Komentari

Vaš komentar