Kreni-promeni sa Delegacijom EU: „Žuti karton“ zbog podrške iskopavanju litijuma

Vesti 22. nov 202121:12 11 komentara
TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Predstavnici udruženja "Kreni-promeni" sastali su se sa predstavnicima Delegacije EU u Srbiji i izrazili nezadovoljstvo što "EU prema svim raspoloživim podacima podržava ekološki štetan projekat" iskopavanja litijuma u dolini Jadra.

Direktor kampanja „Kreni-promeni“ Savo Manojlović je zbog te podrške, kako se navodi u saopštenju tog udruženja, zajedno sa ostalim aktivistima nakon sastanka simbolično „pokazao žuti karton“ Evropskoj uniji.

„Želimo da predstavnici EU budu potpuno svesni da bilo kakvu podršku projektu kopanja litijuma smatramo nedopustivom. Ono što kompanije ne smeju da rade u svojim državama, neće raditi ni u Srbiji. Moraju biti potpuno svesni da podrška ‘Rio Tintu’ ili bilo kojoj kompaniji u ovom projektu neće proći bez posledica po reputaciju EU“, rekao je Manojlović ispred sedišta EU u Beogradu.

Istakao je da „Srbija nije kolonija i da Srbija nije na prodaju“.

„Ukoliko ‘Rio Tinto’ počne sa radom pokazaćemo solidarnost sa stanovnicima Jadra. ‘Rio Tinto’ ćemo tretirati kao okupatora, a bilo koga ko ga podržava, kao saradnika ili saveznika okupatora“, kazao je Manojlović.

On je najavio „Veliki narodni protest“ za sredu, 24. novembar u 18 časova ispred Predsedništva, zbog, kako je rekao, „donošenja zakona koji su pisani za ‘Rio Tinto’, ali i uništavanja Makiša“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare