Kreni-Promeni: Smanjiti PDV na menstrualne proizvode, menstruacija nije luksuz

Vesti 25. apr 202316:40 11 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Tijana Ćiprijanović i ženski klub "Kreni-Promeni" pokrenuli su peticiju da se smanji PDV na proizvode za menstrualnu higijenu, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, u peticiji „Kreni-Promeni“, koju je do sada potpisalo više od 43.000 građana, ističe se da su proizvodi za menstrualnu higijenu neophodni za normalno funkcionisanje osobe u periodu menstruacije, te da su ovi proizvodi svakoj ženi neophodnost poput hrane i odeće, a ne odabir poput uzimanja cigareta ili alkohola.

U peticiji se ističe da Irska, Australija, Kanada, Indija, Velika Britanija, ali i mnoge afričke zemlje, ne oporezuju proizvode za menstrualnu higijenu.

Pročitajte još

„Nemačka je 2019. godine smanjila stopu PDV-a sa 19 odsto na sedam odsto tako što je reklasifikovala proizvode za menstrualnu higijenu u „neophodne“. U Hrvatskoj je početkom 2022. PDV na menstrualne potrepštine smanjen sa 26 odsto na 13 odsto, a u toku je borba za smanjenje poreza na pet odsto, a i Crna Gora je PDV na menstrualne proizvode smanjila na sedam odsto. navodi Kreni-Promeni u saopštenju.

Tijana Ćiprijanović, koja je i jedan od pokretača peticije, podseća da je menstruacija fiziološki i biološki proces koji traje godinama.

„Svesni smo da se u svojoj formi naš zahtev za smanjenje PDV-a za mentrualne proizvode odnosi samo na ženski deo populacije, ali briga o zdravlju reprodiktivnog organa žene je značajna za celo društvo. Zbog toga tražimo da se ovi mestrualni proizvodi oporezuju po stopi poreza od 10 odsto kao što se oporezuju pelene za inkontinenciju, pelene za bebe ili pak neki prehrambeni proizvodi kao što su jegulje, meso magarca, mule, krofne, grisini… Lista proizvoda je dugačka, hajdemo onda da se potrudimo da se i ovi proizvodi prepoznaju kao neophodna roba“, poručuje Ćiprijanović.

Iz ženskog kluba „Kreni-Promeni“ poručuju da potpisivanjem ove peticije dajete svoj glas da menstruacija ne bude luksuz i da ulošci, tamponi i menstrualne čašice budu oporezovani najnižom stopom oporezivanja u Republici Srbiji od 10 odsto, te da je ovo potreba koja je mnogima u našoj zemlji i dalje nedostupna.

Senka Kostić iz Pokreta „Kreni-Promeni“ poručuje da rezultati studija pokazuju da mentrstrualni proizvodi nisu dostupni svim slojevima društva.

„Proizvodi za mentrualnu higijenu nisu dostupni svim slojevima društva, posebno ne u količini koja je neophodna da bismo sačuvale naše zdravlje. Jedan od razloga za visoke cene ovih proizvoda jeste i stopa njihovog oporezivanja. Naime, trenutno se u Srbiji menstrualni proizvodi oporezuju najvišom stopom poreza od 20 odsto. Sa druge strane, za neke proizvode koji služe istoj nameni, zadržavanje nekontrolisane tečnosti kao rezultat bioloških procesa ogranizma, stopa oprezivanja je smanjena na 10 odsto“, ističe Kostić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare