KRIK: Bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a imao 600.000 franaka u Švajcarskoj

Vesti 22. feb 202210:13 16 komentara
Ilustracija / N1

Bivši direktor kruševačke korporacije „Trajal“ i član Socijalističke partije Srbije Milutin Lević imao je račun u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ na kojem je bilo više od 600 hiljada švajcarskih franaka (oko 420 hiljada evra), otkrio je KRIK u međunarodnom novinarskom istraživanju „Švajcarske tajne“. Leviću se sudilo da je oštetio „Trajal“, a na kraju je pravosnažno oslobođen. Račun je otvorio 1999, upravo u periodu za koji je bio i optužen za zloupotrebe. Lević je u intervjuu za KRIK prvo negirao da je imao račun, a zatim ga se setio, ali je tvrdio da je na njemu bilo svega 5-6 hiljada franaka. „Ne znam, možda nešto mi je neki prijatelj otvorio, ali to mi nije bilo ni bitno”, kazao je on.

Milutin Lević, bivši direktor kruševačke državne kompanije „Trajal“ otvorio je 1999. godine bankovni račun u Švajcarskoj. On je bio vlasnik računa, a ovlašćenje da može da podiže novac dao je i svom sinu Emilu Leviću, pokazuju podaci procurili u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Švajcarske tajne“ u kome KRIK učestvuje.

Kako navodi KRIK, Lević je na ovom računu 2008. godine imao više od 600 hiljada švajcarskih franaka (oko 420 hiljada evra), vidi se iz dostupnih podataka.

Povezane vesti

Lević je član Socijalističke partije Srbije (SPS), a bio je predsednik drugoligaškog kruševačkog fudbalskog kluba „Napredak“. Poznatiji je, ipak, po tome što je bio prvi čovek nekada državne fabrike guma „Trajal“, koju je vodio tokom devedesetih.

Tužilaštvo je Levića teretilo da je u periodu od 1993. do 2001. godine, zajedno sa drugim optuženima, kroz različite malverzacije, među kojima su fiktivni ugovori, kupoporadaja stanova, automobila, korišćenje zlatnih „viza“ kartica, marketinških ugovora, naneo milionsku štetu „Trajalu“, podseća se u tekstu KRIK-a.

Ipak, sud je naposletku Levića oslobodio ovih optužbi.

Lević je prestao da upravlja „Trajalom“ nedugo nakon oktobarskih promena. Nije se odrekao svoje stranke – i danas je član SPS-a koji se u međuvremenu vratio na vlast. Osim toga, uživa poštovanje i uticajnih ljudi iz vladajuće Srpske napredne stranke.

Tako, podsećaju iz KRIK-a, kada su u junu prošle godine, povodom 650 godina od osnivanja grada Kruševca dodeljene Zahvalnice za izuzetan doprinos razvoju grada, među dobitnicima je, uprkos svim kontroverzama, bio i Milutin Lević. Zahvalnicu je primio njegov unuk, a dodelio ju je Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i potpredsednik SNS-a.

Prema navodima KRIK-a Lević je račun u Švajcarskoj zatvorio 2013. godine.

On je u telefonskom intervjuu za KRIK prvobitno negirao da je posedovao ovaj račun. Rekao je da informacije nisu tačne i da nikada nije imao 600 hiljada franaka na računu.

„Nemoguće. To tek ne bi moglo da bude (…) Ne znam o čemu se radi, zaboravite to“, rekao je on.

Ipak, tokom razgovora je uspeo da se priseti da je imao račun, ali je do kraja negirao da je na njemu bilo više od pola miliona franaka.

„Ako je bio neki račun, možda je bilo 5-6 hiljada“, kazao je Lević. „Ne znam, možda nešto mi je neki prijatelj otvorio, ali to mi nije bilo ni bitno“, kazao je Lević.

Kako se u tekstu na vodi, na pitanja o poreklu novca, Lević je u jednom navratu novinarki KRIK-a rekao da je štedeo od 1972, kao i da novac sa nračuna nema veze sa slučajem „Trajal“.

Lević je rekao i da se ne seća da li je račun u Švajcarskoj prijavio tužillaštvu i sudu pred kojim se vodio postupak protiv njega, kao i Narodnoj banci Srbije. Dodao je da je sve nameštaljka.

„Ne znam šta se dešavalo, pecali su svašta, tako da to je sve nameštaljka i molim Vas zaboravite to“, rekao je Lević. „Ko nam je to smestio i ko je radio, ja zaista ne znam i ne mogu ništa da vam kažem. I molim Vas ko Boga, ostavite porodicu Lević na miru, zaboravite sve to“, dodao je on.

„Credit Suisse“ nije odgovorila na pitanja novinara KRIK-a o konkretnim računima ili klijentima. Banka je saopštila da „posluje u skladu sa svim globalnim i lokalnim zakonima i propisima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare