KRIK o ubistvu Kožara: Kako su se udružili kavčani i Šarić, šta je radio Belivuk

Vesti 07. feb 202310:184 komentara

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) otkrila je detalje skaj poruka koje su prethodile i koje su se odnosile na ubistvo Alana Kožara, jednog od šefova škaljarskog klana, i njegovog saradnika na Krfu 2020. To je bila jedna od najambicioznijih kriminalnih likvidacija, otkriva tajni policijski izveštaj o analizi skaj poruka do kog je došao KRIK. Kako se navodi u tekstu, udružile su se dve moćne kriminalne grupe - kavačka i klan Darka Šarića, a dodaje se da je u tu "akciju" bilo uložena 1,4 miliona evra, dok su angažovana čak 22 kriminalca iz Srbije i Crne Gore. KRIK navodi i da su u lociranju Kožara učestvovali i Veljko Belivuk i huligani iz njegove grupe, ali da su odustali od akcije pred samu likvidaciju. Kožara je, kako se navodi, "prodao" kavčanima njegov saradnik Ratko Živković Zemo.

Kako piše KRIK, Kožar, tada četrdesettrogodišnjak, bio je upečatljiva figura u balkanskom podzemlju. Život kriminalca „kalio“ je još u maloletničkim danima, kada je bio tri puta osuđivan. Kasnije je više puta bio hapšen i optuživan zbog nasilnih dela, uključujući reketiranje poznatog biznismena, planiranje ubistava, ali i to da je naredio da se komandiru interventne jedinice policije u Baru postavi bomba ispod automobila, navodi se u tekstu.

Kao vođa kriminalne grupe u ovom crnogorskom gradu, Kožar je bio u savezu sa škaljarskim klanom i borio se na njihovoj strani u kriminalnom ratu, piše KRIK.

Bio je jako poštovan među svojim saradnicima – kako tvrde oni sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali, a koji imaju saznanja o ratu klanova i grupama koje u njemu učestvuju.

Kožar se 2020. godine krio jer je za njim poternicu raspisala crnogorska policija, ali i zato što se rat u podzemlju usijao.

Kavačka grupa bila je posebno uporna da pronađe Kožara jer je njihov šef Radoje Zvicer u maju te godine zamalo ubijen u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Iako su ga ubice škaljarskog klana upucale više puta, Zvicer je preživeo.

Neprijateljski klan, međutim, nije imao mnogo ideja o tome gde se Kožar tačno nalazi – mogli su samo da pretpostave da je u Grčkoj. Jedan od saradnika kavčana bio je distributer sistema za tajnu komunikaciju „skaj“ i mogao je da vidi u kojoj zemlji je određeni broj aktivan, ali ne više od toga. Grčka je velika zemlja i bile su im potrebne informacije koje će im pomoći da suze pretragu i lociraju ga. Njih je kavčanima omogućio čovek koji je uživao veliko poverenje vrha škaljarskog klana, uključujući i Kožara, navodi se u policijskom izveštaju o analizi „skaj“ poruka do kojeg je došao KRIK. Ratko Živković poznatiji kao Zemo bio je krtica u škaljarskom klanu preko koje su suparnici uspeli da pronađu i ubiju Kožara.

Ko je Zemo, „krtica u škaljarskom klanu“?

O Živkoviću, ovom misterioznom kriminalcu malo se zna, ali materijal koji poseduje KRIK, opisuje ga kao uspešnog spletkaroša koji je promenio kurs kriminalnog rata tako što je omogućio kavačkom klanu da stigne do najviših meta. Osim toga, uspeo je da dosta dugo krije od svojih saradnika iz škaljarskog klana da je upravo on taj koji im radi o glavi.

„Taj čovek se infiltrirao vrlo visoko u škaljarski klan i preko njega smo mi dobijali informacije“, rekao je o njemu Srđan Lalić, svedok saradnik u postupku koji se vodi protiv beogradske huligansko-kriminalne grupe bliske kavačkom klanu. Pre dve godine evropska policija je uspela da razbije „skaj“ i tako dođe do miliona tajnih poruka koje su razmenjivali kriminalci širom sveta, uključujući i balkanske grupe. Novinari KRIK-a došli su do izveštaja o analizi poruka u vezi sa ubistvom Kožara, kao i do samih poruka.

One pokazuju da je Zemo uspeo da uspostavi direktnu komunikaciju sa Kožarem i da su poruke razmenjivali u prijateljskom tonu. To je bila velika šansa za kavački klan, ali kako se tvrdi u izveštaju – i za čuvenog narko-bosa Darka Šarića.

Izveštaj o analizi „skaj“ poruka tvrdi da su se za ubistvo Kožara udružile dve moćne kriminalne grupe: kavačka koju je predvodio Zvicer i klan Darka Šarića.

Za Zvicera situacija je bila jasna. Njegova grupa godinama je bila u krvavom ratu sa škaljarskom grupom, koji je davno prevazišao okvire početnog sukoba oko poslova sa švercom kokaina: u njemu su stradali i prijatelji i članovi porodica obe strane. Do danas je više od 70 leševa ostavljeno u ovom ratu uzduž Evrope, na potezu od Turske do Španije, i deluje da se rat vodi do potpunog istrebljenja.

Uključio se i Šarić

Donedavno, međutim, nije bilo poznato da je i Šarić uzeo učešće u ovom ratu niti su za sad poznati tačni motivi zbog čega bi naručio ubistvo Kožara.

U trenutku likvidacije Kožara, Šarić se nalazio u pritvoru u Beogradu gde mu se sudilo zbog šverca droge. Istražitelji u izveštaju tvrde da je tada koristio tajni telefon na kojem je imao instaliranu „skaj“ aplikaciju i preko nje se, krijući se iza nadimka Jenny, dogovarao oko ubistva sa drugim članovima zavereničke grupe.

U samim porukama se ne spominje Šaricevo ime, niti je pronađen telefon prilikom pretresa njegove ćelije, ali se tvrdi da se na osnovu sadržaja poruka može zaključiti da se upravo on dopisivao. Tako, recimo, na dan kada je Šarić dobio sina, sredinom maja te godine, na pomenuti „skaj“ broj stiglo je više poruka poput: „Čestitam brate nek je živ i zdrav sto godine i da što prije iziđeš da odrasta sa tobom“.

Takođe, poruke koje su poslate sa tog „skaj“ broja pokazuju da ih piše neko ko se nalazi u pritvoru. „Treniram, a nemam sa kim da pričam, jer sam ja sâm na šetnju i u ćeliji“, stigla je Zviceru poruka sa jednog od telefona za koje se sumnja da je koristio Šarić.

Šarić tvrdi da niti je koristio takav telefon, niti je mogao da ga koristi jer je bio u ćeliji, rekao je njegov advokat Dalibor Katančević koji ocenjuje da je kompletna istraga oko ‘skaj’ aplikacije obavijena velom tajne.

Kako je sve izgledalo i koliko je koštalo?

Kako piše u izveštaju o „skaj“ porukama u koji je KRIK imao uvid, Šarić i Zvicer su navodno dogovorili da daju deo svojih ljudi za operaciju ubistva Kožara i da ovaj projekat finansiraju sa 1,4 miliona evra.

Uspeh akcije je, ipak, zavisio od toga koliko će dobro Ratko Živković Zemo uraditi svoj deo posla.

„Pošto je Živković bio u dnevnom kontaktu sa Kožarom, kavački klan je odlučio da (preko njega) šalje poruke svakog dana Kožaru u kojima će se raspitivati o tome šta jede, gde pije, gde ide u teretanu kako bi ga naveli da pošalje neku fotografiju koja bi pomogla kavačkom klanu da ga locira“, piše u izveštaju čiju kopiju poseduje KRIK.

KRIK prenosi i kako su razmatrali šta je krtica saznala i koji je najbolji pristup da se Kožar razotkrije… „Moraš ga loviti na sliku iz teretane“, napisao je Zvicer saradniku koji je bio na vezi sa Zemom. Među razmenjenim porukama, kako je navodi KRIK stoji i – „Svako jutro će biti – šta radiš brate kako je“ i sl.

Nakon što je Zemo fotografije prosleđivao kavčanima, oni su pretragama po internetu pokušavali da prokljuve gde se tačno nalazi Kožar. Uporedno su u Grčku poslali vođu navijača iz Srbije Veljka Belivuka i njegovog saradnika da na terenu pokušaju da pronađu ono što se videlo na Kožarevim fotografijama.

„Našli smo kožnog“

Istraga je, ipak, bila uspešna. Kavčani su prvo uspeli da utvrde da se njihov neprijatelj nalazi na Krfu. Kožar je poslao sliku načinjenu u restoranu koji je posetio i na njoj se videlo ostrvce, a kavčani su internet pretragom locirali restoran iz kojeg se vidi takav prizor. Posetio je mesto Perama, na istoku ostrva, nedaleko od grada Krfa. „Pivo đe pio“, poslao je fotografiju restorana Zvicerov saradnik u grupu 7. jula i pobedonosno napisao: „Našli smo kožnog.“

Terenci iz klana stigli su do rezultata obilazeći lokacije po Krfu.

„(Belivuk i saradnik) uspeli su da pronađu mesto gde je Kožar iznajmljivao motor na Krfu. Zatim su uspeli da otkriju restoran koji je Kožar posetio i na kraju su uspeli da lociraju vilu gde je Kožar boravio“, piše u izveštaju.

Upoređujući slike na kojima se videlo dvorište i bazen vile koje im je Kožar slao, sa fotografijama vila koje se izdaju na Krfu, a koje su gledali na sajtovima za iznajmljivanje nekretnina, utvrdili su koja je vila u pitanju.

Da bi bili skroz sigurni – uporedili su sa satelitskim snimcima na guglu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu KRIK-a.

Komentari

Vaš komentar