KRIK: Šarićev saradnik najverovatnije pronađen mrtav u Paragvaju 2015. godine

Vesti 02. avg 202215:32 > 15:34 2 komentara
Filip Krainčanić/Nova.rs

Zahvaljujući savremenom algoritmu za prepoznavanje lica, novinari KRIK-a su utvrdili da je čovek koji je 2015. godine pronađen mrtav u glavnom gradu Paragvaja najverovatnije Boško Nedić – bitan član grupe Darka Šarića koji se nalazi na poternicama, objavio je ovaj portal.

Nakon što su dobili anonimnu telefonsku dojavu 19. aprila 2015, paragvajski policajci otišli su u Rekoletu – elitno naselje u glavnom gradu Asunsionu. Tu su, nedaleko od jedne raskrsnice, pronašli blindirani automobil „Mercedes Benz“ u kom je bio mrtav muškarac, piše u ovom tekstu.

Dodaje se da je imao je ranu od metka, a inspektori su u zvaničnim dokumentima napisali: „pretpostavlja se da je samoubistvo što treba utvrditi“. U ličnoj karti koja je pronađena, pisalo je da je pokojnik tridesetčetvorogodišnji paragvajski državljanin Antonio Herardo Veber Mendes sa adresom u gradu Kazapa, na jugu zemlje. Ovaj lični dokument bio mu je izdat pola godine ranije, prenosi KRIK.

#social-embed_0

Pošto policija nije uspela da nađe srodnike preminulog čoveka, u narednim danima na zvaničnom nalogu na Fejsbuku i u medijima objavila je njegovu sliku i ime i pozvala rođake i poznanike da se jave ako ga prepoznaju.

Sedam godina kasnije, novinari KRIK-a i OCCRP-ja dobili su dojavu od izvora da je mrtvi muškarac niko drugi do Boško Nedić – traženi srpski švercer kokaina i bitan član grupe Darka Šarića.

Zbog umešanosti u prodaju droge, dodaje se u tekstu, za Nedićem su poternice raspisale najmanje dve države – Italija i Srbija.

Analiza u Velikoj Britaniji

Novinari KRIK-a pribavili su nekoliko Nedićevih fotografija od italijanske policije koja ga je pratila i tajno fotografisala krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Zaista je ličio na čoveka koji je pronađen mrtav u Paragvaju. Razlika je bila što je kosa mrtvog muškarca bila tamnija i gušća, ali to može biti objašnjeno činjenicom da su neki od članova Šarićeve grupe presađivali kosu.

Novinari KRIK-a su poslali fotografiju Vebera Mendesa i jedanaest Nedićevih fotografija stručnjaku za prepoznavanje lica – profesoru Hasanu Ugailu iz Centra za vizuelno računarstvo Univerziteta u Bredfordu u Velikoj Britaniji.

„Kompjutersko prepoznavanje lica razvijena je i dobro uspostavljena tehnologija. Danas se rutinski koristi za identifikaciju osoba, na primer na graničnim kontrolnim tačkama i za foto-verifikaciju u zahtevima za pasoše“, kaže Ugail.

Ovaj profesor predvodio je tim koji je razvio algoritam za prepoznavanje lica, a koji je sada korišćen da se uporede Nedićeve fotografije i čoveka pronađenog mrtvog u kolima.

„Kompjuterski algoritam obučen je i testiran na milionima fotografija lica. Funkcioniše tako što izdvaja 4096 karakteristika iz dve date fotografije lica i upoređuje koliko su te karakteristike bliske jedna drugoj. Precizan je u otkrivanju sličnosti između fotografija čak i kada su nastale u razmaku od mnogo godina. Algoritam gleda veoma duboko u slike i pruža stepen kvantifikacije izvan mogućnosti ljudskog vizuelnog sistema“, objašnjava Ugail.

Uporednom analizom, algoritam je utvrdio da su Nedić i Mendes najverovatnije ista osoba. Neke fotografije poklapale su se čak 85,7 odsto, navodi se u izveštaju koji je Ugail poslao novinarima.

„Na osnovu rezultata, sa indeksom sličnosti većim od 75 odsto, moj profesionalni zaključak jeste da postoji velika mogućnost da je na analiziranim fotografijama ista osoba“, rekao je Ugail za KRIK i OCCRP.

Kompletnu priču o ovoj temi možete pročitati na portalu KRIK.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare