KRIK: Sin Bogoljuba Karića pod američkim sankcijama zbog veza s Lukašenkom

Vesti 12. avg 202120:14 > 20:1410 komentara
Izvor: Andrej Isaković / AFP

Zbog povezanosti sa režimom predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka na crnu listu američkih vlasti dospeo je Nebojša Karić, sin srpskog privrednika Bogoljuba Karića, kao i porodične kompanije, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK.

Povezane vesti:

Kako se navodi u objavi američkog trezora, pod sankcije su stavljena lica i firme koje su bile „novčanici“ režima i obezbeđivali sredstva Lukašenku za lično bogaćenje, ali i za finansiranje njegove koruptivne i brutalne vlasti, piše KRIK.

Mrežu koja je održavala Lukašenkov nasilni režim činili su i članovi porodice Karić, piše u saopštenju američkog trezora, a prenosi KRIK.

Njihove građevinske firme dobijale su brojne povlastice od Lukašenka – između ostalog, državno zemljište u okolini Minska vredno 800 miliona dolara, poreske olakšice ili potpuno ukidanje poreza, a za infrastrukturne radove koristile su državne resurse, navodi ova Mreža.

„Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku. ’Dana Holdings’ osnovana na Kipru navodno je ponudila zaposlenima slobodan dan za učešće na skupu podrške Lukašenku posle nameštenih izbora u avgustu prošle godine, a u poslovnom prostoru firme nalazi se umetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaja“, navodi američki trezor.

Na crnu listu osim „Dana holdings“ stavljene su i njene beloruske ispostave „Dana Astra“, „Emirates blue sky“ i „Dubai Water Front“, kao i direktor Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića.

KRIK i OCCRP su pisali o vezama Lukašenka i Karića u maju ove godine.

Karići su se obreli u Belorusiji nakon što je u Srbiji 2006. godine pokrenuta istraga njihovog poslovanja.

Tokom bekstva Karići su utočište pronašli u Rusiji i Belorusiji gde su izgradili bliske veze sa predsednikom Lukašenkom, navodi KRIK.

Komentari

Vaš komentar