Kristofer Hil za N1: Srbi da se vrate u institucije, a Kosovo da poštuje obaveze

Vesti 06. nov 202217:01 142 komentara
KRISTOFER HIL
Tanjug/Vladimir Sporčić

Sjedinjene Države su saglasne sa Evropskom unijom da nedavni događaji u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Pročitajte još:

„Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu. Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije“, rekao je Hil u odgovoru na upit N1.

On je kazao da se SAD pridružuju EU i u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica.

„To takođe znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“, rekao je Hil.

On je pozvao dve strane da „izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije“.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima. Obe strane treba da pokažu da su spremne da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju obaveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU“, rekao je Hil.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare