Kritike međunarodnih posmatrača zbog povezivanja KRIK s organizovanim kriminalom

Vesti 10. mar 202120:47 9 komentara
N1

"Vlasti bi trebalo da pojačaju napore u očuvanju bezbednosti novinara koji se bave istraživanjem korupcije i kriminala, umesto da ih ugrožavaju. KRIK, istraživački portal specijalizovan za istraživanje kriminala i korupcije, posebno je izložen takvim opasnostima", izjavila je za Glas Amerike Gulnoza Said iz nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Kako piše Glas Amerike, „Said je u pisanom odgovoru reagovala povodom slučaja u kome su mediji i tabloidi u Srbiji bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci u potpunosti neargumentovano povezali nezavisni medij Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) sa članovima kriminalnog klana nedavno privedenim zbog sumnje da su počinili najteža krivična dela, uključujući i brutalna ubistva“.

U reakciji na upit Glasa Amerike nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) istakla je zabrinutost.

„Pozivamo srpske političare, uključujući ministra kulture, da odmah javno osude ovu opaku kampanju – a vlasti da postanu budnije u pogledu zaštite novinara“, ukazao je u pisanom odgovoru Pavol Salaj – koji je u toj nevladinoj organizaciji zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Povezane vesti

Ustvrdio je da takve i slične kampanje često za cilj imaju označavanje novinara za naredne napade.

„Kao što znate Reporteri bez granica pomno prate suđenje u vezi sa ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. On je takođe bio optuživan za veze sa mafijom, pre nego što je ubijen“, upozorio je Salaj.

Brojke, podseća Gulnoza Said, koordinatorka CPJ za Evropu i centralnu Aziju kažu da je u Srbiji sve veći broj sličnih slučajeva koji ohrabruju počinioce da fizički napadaju novinare.

„Naše iskustvo i istraživanja ukazuju da kampanje diskreditacije i blaćenja i verbalne agresije pogotovo od strane političara, vlasti i medija – doprinose ozbiljnijim, pa čak i fizičkim pretnjama na koje su počinioci ohrabreni takvim napisima. U Srbiji je sve veći broj takvih slučajeva i svesni smo zabrinjavajućeg trenda u kom su novinari izloženi takvim kampanjama. Političari i vladini zvaničnici širom sveta trebalo bi da ohrabruju reportere u razotkrivaje korupciju i organizovanog kriminala i njihovog uticaja na javni život – umesto da ih ometaju ili diskredituju”, istakla je Said u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Kako je ukazala – cilj takvih kampanja usmeren je na obeshrabrivanje novinara da se bave istraživačkim temama iz oblasti korupcije i krimanala i imaju negativan efekat na prijavljivanje slučajeva organizovanog kriminala.

Ipak, Pavol Salaj primećuje da bi iz ovog slučaja mogao proisteći i neočekivani ishod.

„Jedna od željenih posledica kampanje blaćenja je obeshrabrivanje novinara. Međutim, njen neželjeni efekat po organizatora moglo bi biti razvijanje solidarnosti među novinarima. O ovom najnovijem napadu na KRIK dobili smo upozorenje iz Srbije, ali i od novinara iz drugih delova Evrope. Solidarnost i saradnja takođe su način da se nezavisni novinari u Srbiji odupru pritiscima i obeshrabrivanju“, ukazuje Salaj.

On ističe i da ovo nije prvi put da su se novinari KRIK našli na meti napada.

„Svesni smo činjenice da je 2017. godine provaljeno u stan novinarke Dragane Pećo i da se slična stvar dogodila i njenoj koleginici Anđeli Mitrović – novembra 2020. Nemamo saznanja da su ta dva slučaja rešena. Vlasti i građani Srbije trebalo bi da budu ponosni na nagrađivane medije poput KRIK-a. Podrazumeva se da se moraju postarati da novinari budu bezbedni“, zaključio je Salaj.

Glas Amerike podseća da je nekoliko prorežimskih medija u Srbiji objavilo navode da su novinari istraživačkog portala KRIK, koji dugo pišu o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, povezani sa njegovim klanom. Te navode prvo je objavila TV Pink, a onda i ostali prorežimski tabloidi.

Glas Amerike se povodom ovog slučaja obratio Ministarstvu kulture i informisanja Srbije – i od te državne institucije u čijoj je nadležnosti, između ostalog praćenje sprovođenja zakona u oblasti javnog informisanja, do sada nije dobio odgovor.

Inače, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije nezavisni je medij koji je otkrio i izvestio o brojnim slučajevima sumnji na korupciju državnih zvaničnika Srbje i bavi se istraživanjem organizovanog kriminala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare