Kriva viša sila: Stavljena tačka na istragu o nesreći u rudniku Soko

Vesti 10. apr 202415:53 7 komentara
N1

Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krajem marta prigovor advokata porodica poginulih rudara u rudniku Soko, saznaje CINS. Time je ostala na snazi odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da za nesreću niko nije odgovoran.

Bio je 1. april 2022. godine. Treća smena rudnika uglja Soko je uveliko radila kada je u 4:09 došlo do izboja metana. Poginulo je osam rudara, a dvadesetak je povređeno, podseća CINS.

Dve godine kasnije, tužilaštvo je stavilo tačku na ovaj slučaj – za sve je kriva viša sila i nema odgovornih.

Ovakvu odluku je donelo Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, a na nju se žalio advokat porodica poginulih rudara. Kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, Više javno tužilaštvo u Nišu je taj prigovor odbacilo 27. marta. Kako su nam iz tog tužilaštva rekli, protiv njihove odluke nije dozvoljena žalba, niti prigovor.

Povezane vesti

Tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu Janko Dinić, koji je vodio ovaj predmet, za CINS kaže da se time na neki način potvrđuje rešenje o odbačaju krivične prijave. On je dodao i da su ovom odlukom pravna sredstva pred tužilaštvom iscrpljena.

Podsetimo, Dinić je do sada tri puta odbijao da pokrene krivični postupak u vezi sa ovom nesrećom.

Dok je izveštaj inspektorke ukazivao na propuste u dokumentaciji i radu rudnika, on je smatrao da propusta nije bilo.

Prvi put je rešio da nema odgovornih kada je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak. Zatim još dvaput kada je odlučivao o krivičnoj prijavi koju je podnela tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Advokat porodica preminulih rudara Bratislav Stojanović je oba puta, kada je ta krivična prijava bila odbačena, ulagao prigovore Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Prvi put prigovor je prošao, pa je čitav slučaj vraćen na početak u OJT Aleksinac. Drugi put, VJT u Nišu je prigovor odbacilo.

Podsetimo, u rudniku Soko tog prvog aprila 2022. godine par minuta pred nesreću, metan – gas bez boje, mirisa i ukusa koji istiskuje kiseonik zbog čega ljudi mogu da se uguše, nekoliko puta prelazio je dozvoljene vrednosti. Onda je porastao do te mere da je u jednom trenutku metana bilo toliko da kiseonika u vazduhu skoro da nije ni bilo. Osam rudara je poginulo, a njih dvadesetak je povređeno.

Pravda se traži u sudnicama privrednih sudova

Ovo nije jedini postupak koji je pokrenut nakon nesreće u rudniku Soko.

CINS je već pisao da je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u čijem sklopu radi ovaj rudnik, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića.

Povezane vesti

Taj postupak traje i dan danas u Privrednom sudu u Kragujevcu, a oni se u optužnici sumnjiče da su u delu rudnika Soko, u kojem se 2022. dogodila nesreća radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike.

Da rudnik radi bez odobrenja otkriveno je upravo nakon nesreće, u vanrednoj kontroli rudnika koju je sprovela inspektorka Zorica Vukadinović da bi otkrila kako je do nesreće došlo. Nakon toga, ona je podnela prijavu za privredni prestup po kojoj je i pokrenut ovaj postupak.

Pored ove, nakon nesreće inspektorka je podnela još jednu prijavu.

Tako je za privredni prestup sumnjičila i firmu Terragold & Co i njenog direktora Dragana Miloševića. Ova firma je, prema tvrdnjama inspekcije, vršila tehničku kontrolu projekta po kojem je radio Soko i odobrila ga iako ovaj rudnik nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Po ovoj prijavi optužnicu je podiglo Prvo osnovno javno tužilaštvu u Beogradu, a suđenje je počelo nedavno, u martu u Privrednom sudu u Beogradu.

Porodice rudara stradalih u rudniku „Soko“ čekaju pravdu

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare