Krivična prijava protiv gradonačelnika Kraljeva, upitne subvencije klubovima

Vesti 18. apr 202219:54 > 20:16 17 komentara

Zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu Ivan Petrović podneo je krivičnu prijavu Višem tužilaštvu protiv gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića. Razlog je, kako se u prijavi navodi, to što je Terzić u periodu od 2016. do 2022. potpisivao nezakonita rešenja o dodeli finansijskih sredstava sportskim klubovima i organizacijama.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, “iskorišćavanjem svog službenog položaja”, omogućio pojedinim sportskim klubovima “pribavljanje imovinske koristi”. Kako se navodi, radi se o sredstvima od 400 miliona dinara, koja su šest godina dodeljivana nezakonito, bez kriterijuma ili sprovođenja postupka, iako je to nalagao Zakon o sportu koji je stupio na snagu 2016. godine.

“Zakon strogo zabranjuje dodelu sredstava klubovima koji su u blokadi. Međutim, kada pogledate odluke od 2018. do 2021. godine, videćete da su, recimo, FK Sloga dodeljivana sredstva, iako je u blokadi. Kada pogledate bilans stanja, ne vidite nigde ta sredstva. Postoje osnovane sumnje da je sve to uplaćivano fantomskom klubu ‘Sloga 1947′“, kaže Ivan Petrović, zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu.

Petrović kaže za N1 da ima još sličnih primera, i naglašava da je u poslednje dve godine na sednicama Gradskog veća Kraljeva, više puta ukazivao da se nezakonito dodeljuju budžetska sredstva sportskim klubovima i organizacijama.

Udruženje “Starosedeoci Kraljeva” je takođe ukazivalo na nenamensko trošenje budžetskih sredstava koja se dodeljuju sportskim klubovima.

Ivan Matović iz tog udruženja kaže za N1 da su pozivajući se na Zakon o pristupu informacija od javnog značaja, kontrolisali četiri sportska kluba u Kraljevu. Matović kaže da su odmah nakon što su dobili dokumentaciju, podneli krivičnu prijavu i dostavili sve papire Specijalnom tužilaštvu u Kraljevu za suzbijanje korupcije.

„U toj dokumentaciji skoro da ne postoji nijedan fiskalni račun, ugovor ili faktura. Sve se svodi na izvode iz banaka, odnosno nekakve narativne izveštaje u kojima oni opisuju gde su navodno trošili novac. Zanimljivo je da se kod ta četiri kluba koja smo kontrolisali, a ne sumnjamo da je i kod ostalih, oko 80 odsto tog novca troši na hranarinu igrača, što nije namensko trošenje sredstava. Jer, ovaj grad bi trebalo da razvija sport, a ne da hrani svoje igrače”, objašnjava Matović.

Prema mišljenju naših sagovornika, da se poštovao novi Zakon o sportu koji je 2016. godine stupio na snagu, 90 odsto sportskih klubova i organizacija koji su do tada dobijali novac, ne bi ispunilo kriterijume za dodelu subvencija.

Gradonačelnik Kraljeva nije odgovorio na pitanja N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare