„Krivična prijava za šefa kabineta – svojevrsna poruka za Šapića“: Gosti N1 o izboru gradonačelnika Beograda

Vesti 24. jun 202412:01 0 komentara

Aleksandar Šapić vodio je Beograd dve godine, a, po svemu sudeći, nadomak je drugog mandata u fotelji gradonačelnika.

Novinar Miša Brkić, govoreći o tome što je ime kandidata za gradonačelnika držano u tajnosti do sednice, kaže da se radi o „jednom igrokazu“.

„Jednoj predstavi stvaranja neizvesnosti koja u suštini ne postoji. Znalo se od izbora da će Šapić nastaviti to da obavlja, jer je Šapić najzgodniji fikus za zalivanje i u narednim godinama“, kaže on.

Marketinški stručnjak Igor Avžner kaže da je „dilema s jedne strane pravljena u medijima, a sa druge strane u samoj stranci od strane Aleksandra Vučića“.

„Koji je bio nosilac liste koga su ti Beograđani glasali. On je u poziciji da sve ljude drži u tom neizvesnom položaju, da bi sutra mogao to da naplaćuje od njih kroz neku ovakvu ili onakvu ‘rentu’. Držanje nekoga u neizvesnosti do poslednje sekunde, kod tog nekog pokazuje koliko je on u zavisnom položaju od Vučića. To nije marketing, to je mentalna manipulacija kojom se bavi Vučić. Šapić je vodio Beograd, mnogo manje je bitno da li je Šapić vodio Beograd, nego ko će da vodi Šapića, to će biti Vučić. Krivična prijava za šefa kabineta je svojevrsna poruka za Šapića“, smatra Avžner.

„Da u fioci postoji kompromitujući materijal i očekivanja onog ko postavlja Šapića za gradonačelnika da će on nastaviti da radi i narednih godina na daljinski upravljač“, dodaje Brkić.

Brkić smatra i da je Šapić „pametna politička životinja“.

„On zna dokle je njegov prostor u kome može da deluje, zašto bi on sebi zagorčavao gradonačelnički život i mešao se u ove strateške investicione projekte koje vodi neko drugi i da tu stvara prostor za svoju promociju kad njemu tu nije mesto, dobro zna gde je njegovo mesto, delokrug rada, čime može da radi, kad dobije nalog da to sprovede u delo“, kaže on.

Avžner kaže da je to „kao ona priča o kornjači“.

Pročitajte još

„Onog trenutka kada bi Šapić uradio bilo šta što nije došlo kao ideja od Vučića, on bi provirio glavu iz oklopa i mogao bi da ostane bez glave. Besplatni udžbenici, kao ni besplatan ručak ne postoje, mi plaćamo te udžbenike, finansiramo i tog Šapića i te besplatne udžbenike“, kaže on.

Brkić se osvrnuo i na tender za nabavku tramvaja.

„Za moj ukus, posle takvog tendera državni tužilac bi morao bar da naruči istragu, sa brzim završetkom, i da što pre obavesti javnost. Pa i da kaže, izvinite ovde nije bilo nikakve afere, sve je zakonito i valjano, ovako i dalje ostaje da visi ta sumnja, 80 miliona evra nije uopšte mala suma. Svi mi to vidimo i svi kažemo neko je ovde debelo stavio prste u pekmez, vlast nam se smeje u lice i kaže šta nam možete, mi to možemo, a vi ostanite zaprepašćeni“, kaže on.

Avžner kaže da „autocenzusa postoji, kako u medijima, tako i u politici, tužilaštvu, sudstvu“.

„Mi smo postali jedno teško bolesno društvo. Ovde će se sprovoditi ozbiljni projekti na kojima neko može da uzme velike pare, na kraju krajeva, Šapić će potpisivati sve to, ako se kasnije utvrdi da je bilo nekih pronevera, on je odgovorno lice“, kaže Avžner.

Brkić dodaje da su to „projekti na nivou države o kojima neko drugi vodi računa“.

„Šapić je tu da samo potpiše kad treba nešto ili da odnese ašov kad počnu radovi“, kaže Brkić.

Sve o sednici na kojoj se bira gradonačelnik Beograda čitajte u našem BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!