Krivična prijava zbog Savskog nasipa: Neposredno smo ugroženi, obustaviti radove

Vesti 27. mar 202311:18 10 komentara

Grupa od osmoro građana koji tvrde da su neposredno ugroženi oštećivanjem Savskog nasipa, predala je krivičnu prijavu protiv izvođača radova u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu. Branislav Tomić iz neformalne grupe građana "Za naš kej" izjavio je za N1, posle podnošenja krivične prijave, da pokušaj kopanja nasipa predstavlja krivično delo.

„Mi pokušavmao svim pravnim sredstvima da zaustavimo ove radove i gradskoj upravi ukažemo na to da ovo ne sme da se radi i da mora da se pronađe alternativno rešenje“, rekao je Tomić.

POVEZANE VESTI:

Dodao je i kako ima saznanja da su zbog radova na Savskom nasipu podnete jiš neke krivične prijave.

Tomić je istakao i kako krivičnom prijavom zahtevaju ne samo da se utvrdi odgovornost za aktuelne radove, nego da se izrekne i privremena mera njihove obustave.

„To bi nam značilo, jer bi građani onda bili sigurni da se u narednom periodu neće ništa novo raditi i da su bezbedni“, istakao je Tomić.

Osvrćući se na tvrdnje gradskog urbaniste Marka Stojčića, koje je izneo prilikom obilaska Savskog nasipa, da se svi radovi obavljaju u skladu sa dozvolama, Tomić je ocenio da je reč o još jednom vidu manipulacije.

„Mi na sreću znamo da čitamo dokumentaciju, koje su im dozvole potrebne. Nisu imali nikakve dozvole 9. marta kad su započeli radove (…) Ne postoji građevinska dozvola, već samo rešenje o odobrenju radova, za koje ne znamo da li je pravosnažno“, rekao je.

Ukazao je da i u tom rešenju piše da je izvođač, pre početka radova, dužan da pribavi prijavu radova.

Tomić je, međutim, dodao kako ga ohrabruje izjava koju je Stojčić jutros dao RTS-u da je gradska uprava spremna da pogleda i alternativna rešenja za Savski nasip i eventualno prepravi projekat.

Posebno je pohvalio grupu građana koja već nekoliko dana, i danju i noću, dežura na nasipu, nazivajući ih herojima.

Stanari novobeogradskih blokova i danas su nastavili dežurstva kako bi sprečili radove preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija, a sa njima je bio i reporter N1 Miloš Đošić:

Komentari (10)

Vidi sve komentare