Kriza na Kosovu u raljama ruske propagande: Smeša dezinformacija na ivici rata

Vesti 03. avg 202219:42 > 19:44 90 komentara

Noć 1. avgusta bila je noć velikih tenzija na severu Kosova. Višesante sirene u gradovima na severu; barikade na prilazima Jarinju i Brnjaku; veliki broj pripadnika specijalne policije Kosova; i neverovatna količina dezinformacija u situaciji kada su prave informacije ograničene. Od samog početka, u aktivno širenje panike uključili su se proruski i ruski Telegram kanali i ruski Jutjub kanali.

Negde oko pola sedam 31. jula, kada su aktivirane sirene u Kosovskoj Mitrovici i drugim mestima na severu gde žive Srbi, a potom i postvljene barikade, informacije su još sveže i oskudn, i u igru aktivno ulaze militantni ruski i proruski Telegram kanali, i satima zaspipaju smesom informacija, poluinformacija i potpunih dezinformacija i izišljotina.

POVEZANE VESTI:

Ovi kanali su međusobno povezani, ističe istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović i kaže da se radi o jednoj vrsti ratnog huškanja.

„Ti izvori informacija nisu provereni, ali su svi oni umreženi i nastoje da ukažu da postoji jako veliki broj različitih izvora informacija. Zapravo radi se o jednom, i na taj način oni pokušavaju da svojoj publici pokažu da je njihva brojnost jako velika“, ukazuje Petrović.

Kako je to izgledalo? Ko nije gledao uključenja dopsnika nekoliko televizija sa lica mesta, mogao je da pomisli da je, ako ne počeo rat, to će početi svakog trenutka.

Uglavnom počinje sa objavama o pucnjavi uz opasku da je izgleda počelo.

Informacija da je povređen Srbin pretvara se u ranjenog Srbina.

Neki ruski kanali objavljuju o oružanim sukobima.

I proruski i ruski Telegram kanali, koji inače propagiraju rusku invaziju na Ukrajinu objavljuju, i jedni i drugi pod frazom „naši izvori“, da se na administrativnom prelazu nalazi srpska vojska u punoj borbenoj gotovosti i čeka naređenje. Svi dele istovremeno.

Zatim, u tom svetu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži sazivanje hitne sednice Saveta Bezbednosti UN, objava koje nikada ne dobija ni izvor ni potrvdu.

Tvrdi se o dugotrajnj pucanjavi u mestu Banje, a onda i u Medveđi, koja perzistira uprkos tome što lokalni korisnici pišu da je tamo mirno.

Na jugu Mitrovice se, pišu dalje ti kanali, okupljaju Albanaci koji su, na nekim ruskim čak i naoružani. Sve bez dokaza i potvrde.

Zatim se pušta se informacija da je Vojska Srbije digla avione i uputila ih ka administrativnoj liniji.

I to nije dovoljno – počinju da kruže fotogafije oružja koje su navodno u ruke uzeli Srbi sa Kosova. Ove su naročite česte na militantim ruskim kanalima.

Ruski kanal „Zlie Orlovi“ tvrdi i da su srpski specijalci sa sve tenkovim na putu ka Jarinji i da se okupljaju u Gazivodama.

Kruži i objava da je navodno Aljbin Kurti nazvao operaciju „Crna Oluja“ koju preuzimaju i neki tradicionalni mediji.

I sve traje do objave da se odlaže na mesec dana primena odluke o registracijama i ličnim kartama.

Posledice dezinformacija mogu biti ozbiljne

Iako, kruženje dezinformacija i laži nije neuobičajeno, i dolazi od raznih zainteresovanih strana i sa raznim ciljevima, ovaj tip huškanja nije nimalo naivan, pogotovu u situaciji velike tenzije.

predrag petrović BCBP n1
N1

„Posledice tih dezinformacije mogu da budu ozbiljne, i mogu da budu kratkoročne da neka te tenzija eksalira u neki ozbiljan oružani sukob, a u krajnjoj liniji, neke srednjoročne i dugoročene posledice su te da na taj način privuku značajniju publiku i utiču na širi krug ljudi u budućnosti“, objašnjava Petrović.

Narativ o Kosovu na korak od rata pojavio se te večeri i na gledanim ruskim propagandnim Jutjub kanalima na kojima je za sve uvek kriv Zapad. Tamo je modifikovan i cilj postavljanja blokada – te nije više bio reakcija na odluku o tabilicama i ličnim kartama koje Srbi na Kosovu ne žele, kako govore oni koji su ih postavljali, već im je bio da zaustave kretanje oklopnih vozila kosovske policije – to jest tako bar tvrde u Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare