Kon: Krizni štab će u petak razmatrati modele reagovanja tokom vikenda

Vesti 24. feb 202109:34 > 10:03 110 komentara

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je na sastanku Kriznog štaba konstatovano da su mesta na kojima se prenosi infekcija ski centri. Na sledećem sastanku u petak razmatraće se modeli reagovanja tokom vikenda i doneti odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima, naveo je. Biće reči i o ostalim žarištima, a nije odlučeno da bude skraćenja rada kafića tokom nedelje. U petak će se i o tome raspravljati, navodi. "Moguće je da se očekuje povećanje broja zaraženih u narednih 10-ak dana". Dodao je da "moramo da pojačamo vakcinaciju".

Procenjeno je da se epidemiološka situacija pogoršava i da treba maksimalno pojačati kontrolu, rekao je Kon. U poslednjih nekoliko nedelja je ona i bila pojačana i to bi trebalo nastaviti, dodao je.

Povezano:

Pojačaće se nadzor nad oboljevanjem u školama, za sada nemamo podataka za neki veliki rizik, kaže Kon.

Bilo je različitih stavova, ali došli smo do zajedničkog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto i ostalo je da se iskristališe i pripremi predlog, naveo je član Kriznog štaba.

Kaže da je najvažnije da su glavna mesta zaražavanja uočena – restorani i kafići, same ski staze ne.

„Mere će se odnositi na sva mesta gde postoji žarište i mogućnost prenosa, ali to nije danas definisano“, kazao je, ponavljajući da se ljudi sa zimovanja vraćaju sa dokazanim infekcijama.

Bilo je, kaže, rasprave i o kafićima u Beogradu – za sada nema pomeranja radnog vremena, ali će se u petak odlučivati šta dalje i o tome raspravljati. „Sat, dva ne rešava pitanje. Glavno je pitanje poštovanje mera“, istakao je.

On je preneo da je medicinski deo bio za zatvaranje pet dana, „ne u smislu policijskog časa“.

Nisu mere te koje će to sprečiti, nego i naše ponašanje, naravno i kontrola, ali to nije uopšte jednostavan posao, istakao je Kon.

Biće formirana mesta za alergične na penicilin

Kon kaže da je najvažnija vakcinacija. „Povećanje vakcinisanosti je apsolutno najznačajnije u ovom trenutku“.

Dodao je da „moramo da pojačamo vakcinaciju“ i da je do sada dobro organizovana.

Kazao je da su razgovarali o tome da budu formirana mesta za alergične za penicilin, jer se za takve zahteva poseban oprez.

Odahnućemo kad virus svedemo na trocifrene brojke, a ja kažem i na dvocifrene, navodi epidemiolog.

U poslednjih nekoliko dana raste broj novozaraženih, raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, na respiratorima, a više je i prvih pregleda u kovid ambulantama domova zdravlja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (110)

Vidi sve komentare