Krizni štab: Nastava od septembra u školama, časovi 45 minuta

Vesti 24. avg 202117:52 > 19:12 157 komentara

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji odlučio je da nastava u školama u Srbiji od septembra bude održavana regularno i da časovi traju 45 minuta. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je na konferenciji za novinare da je "ono što je bilo sigurno "da komuniciraju na sednici - intencija da nastava krene redovno - da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta".

„To smatramo najzdravijim pristupom za obrazovanje, ali to ne znači da prethodnu godinu smatramo nekvalitenom jer smo svi dali maksimum da deca stiču potrebno znanje i upisuju željene škole“, rekao je Ružić.

Dodao je da je Tim za škole, u kom su predstavnici Instituta „Batut“ i Ministarstva prosvete, sačinio praktični predlog sa kojim su izašli pred Krizni štab, a kojim će biti definisano šta da se radi kada se po opštinama pojavi veći broj zaraženih.

Ukoliko dođe do promene u broju zaraženih, lokalne samouprave će odlučivati o tome da li i kako će se menjati način nastave, rekao je Ružić.

„Tim za škole ima zadatak da u narednom periodu na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi i da donosi odluku kakav tip nastave može da se sprovodi“, rekao je Ružić i dodao da će, prema epidemiološkoj situaciji, lokalne samouprave biti u crvenoj, žutoj i zelenoj zoni.

„Tri modela u opciji, podela na crvene, žute i zelene zone“

„Tri modela su u opciji, i oni će zavisiti od ukrštanja podataka – o broju vakcinisanih, broju zaraženih i testiranih, kao i od mera koje se primenjuju u školama“, kazao je Ružić.

Prvi model, prema rečima Ružića, podrazumeva da deca sede sama u klupama, nose maske dok odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku.

Drugi model – kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu. Razlika kod srednjoškolaca je što je bi se sada smena tog modela činila na dnevnom nivou, prethodne godine je bila na nedeljnom nivou, rekao je Ružić. Ovaj inovirani model bi bio mnogo bolji sa aspekta pažnje, kazao je.

Povezane vesti

Takođe, tim za škole može da proceni da ovakav model spusti i na nivo 5. i 6. razreda, i ukoliko ima više učenika od 16 u jednom odeljenju, onda bi se deca delila u grupe.

Treći model, koji će se primenjivati u najugroženjim jedinicama lokalne samouprave, koje predstavljaju veliki stepen rizika, biće održavana onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava, časovi će trajati 30 minuta i delili bi se u grupe manje od 16 učenika. Nastavnici bi držali časove u dve grupe u jednom danu, rekao je Ružić.

On je istakao i da će se lokalne samouprave deliti u zone – crvena, žuta i zelena, i primenjivaće se model u skladu s rizikom.

„Na osnovu nalaza lokalnih kriznih štabova, ako donesu odluku o promeni nastave, obavestiće ministarstvo, a onda i roditelje đaka u školama ukoliko dođe do promene modela“, rekao je ministar.

Predškolske ustanove kao i do sada

Što se tiče predškolskih ustanova, Ružić kaže da su preporuke za njihov rad date još u julu.

„Svi treba da ih se pridržavaju, dakle, deca ni na dalje neće nositi maske, vakcinisani vaspitači takođe. Kada dođe do zaražavanja, ako se jedno dete razboli, sva deca iz grupe nose maske,a obolelo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje zaražene dece, cela grupa ide na 10 dana kući“, kazao je Ružić.

Ministar je naglasio i da je cilj ministarstva bio da izađe sa jasno donetom odlukom, što se danas i dogodilo.

„Mi smo u prethodnom periodu kao ministarstvo izbegavali da u javnost izlazimo sa nagađanjima kako će izgledati školska godina, bio nam je cilj da izađemo sa jasno donetom odlukom i sigurnom informacijom jer je zbog važnosti teme postojao nivo konfuzije“, rekao je Ružić.

Na pitanje o broju vakcinisane dece, Ružić je rekao da podaci od prošle nedelje govore da je vakcinu primilo oko 4.000 dece.

„Što se tiče zaposlenih, to je nekih 51 posto, a ukupan broj zaposlenih je 135.000“, rekao je ministar.

„Tu treba uzeti u obzir i one koji su preležali koronu, tako da taj broj može da ohrabri, ali to ne znači da onaj apel ne stoji, mislim da ga treba ponavljati, da svi oni koji rade tako osetljiv posao, bilo bi najlogičnije da pokažu solidarnost i da se vakcinišu“, dodao je Ružić.

Kon: Zašto maske ako imamo vakcine

Epidemiolog Predrag Kon kazao je posle sednice Kriznog štaba da je video plan za početak školske godine i dalji rad, i da je, kako je kazao, sve to moguće realizovati, ali traži ogroman napor.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

„Epidemiološka situacija nije nam baš naklonjena, jer će početak škole da se poklopi sa visokom aktivnošću virusa. Ono šrto treba da se radi je da se striktno poštuju sve mere. Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani“, kazao je Kon.

Međutim, nije mu, kaže, jasno, zašto se govori o nošenju maski, ako postoje vakcine.

„Tu postoji definisano kad treba da se nose maske, kad mogu da se skinu, ono što je za mene činjenica, shvatam da su maske zamenile sada vakcinaciju, i to u situaciji kada imamo vakcine, one koje su prošle sve provere po standardima. Nije baš sasvim razumljivo, ali takva je situacija i tako se prihvata“, kazao je Kon.

U medicinskom delu Kriznog štaba, kaže Kon, postoji čvrsto insistiranje na obaveznosti vakcine za određene kategorije.

„Mislim na zdravstvene radnike i da je etički neprihvatljivo da zdravstveni radnik koji neguje nekog pacijenta dolazi u situaciju da može da bude i zaražen i da zarazi, i da ne bude vakcinisan“, kaže Kon.

Predrag Kon je izjavio i da Krizni štab nema informacije o studiji o efikasnosti Sinofarm vakcine.

„Danas smo dobili informaciju da ćemo to dobiti, ništa drugo ne mogu da kažem… Mi na Kriznom štabu nismo dobili takvu informaciju, možemo da očekujemo da će biti“, kazao je.

Sindikati zadovoljni

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je na konferenciji za novinare da je taj sindikat zadovoljan što škola kreće „normalno“ 1. septembra.

„Ono što nam je danas bilo zajedničko za sve jeste da se krene 1. septembra i da se koliko-toliko vratimo na nastavu jer smo prethodne dve godine videli da nam se sprema katastrofa ili da smo radili u katastofi. Koliko smo izgubili, to ne može niko da kaže, ali pretpostavljam da će analize i statistike reći“, rekla je Janković.

Dodaje da sindikat pozdravlja „model semafora“ i početak škole s punom nastavom.

„Postoji bojazan kako ćemo mi to uspeti da realizujemo, koliko ćemo biti brzi u promeni iz zelene u žutu zonu, ali je to svakako bolje od godine za nama“, rekla je.

Poslednjih dana u Srbiji se beleži konstantan rast novozaraženih od koronavirusa.

Većina je zaražena delta sojem virusa.

Prema podacima za poslednja 24 sata, zvanično je više od 2.200 zaraženih, a preminulo je osam osoba.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je ranije danas da su kliničke slike kovid pacijenata sada gore nego u svim prethodnim talasima i da više od 70 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potporu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare