Krizni štab: Osnovci verovatno idu u školu, niže cene testova, kraća izolacija

Vesti 14. jan 202216:54 > 18:33 122 komentara
TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je posle sednice Kriznog štaba da će škole u centralnoj Srbiji najverovatnije početi da rade po modelu koji je u Vojvodini na snazi, a to znači da učenici od 1. do 8. razreda u školu idu na neposrednu nastavu, dok će srednjoškolci pohađati onlajn nastavu. "U utorak će se održati dodatne konsultacije, ali mislim da smo najbliži rešenju da se nastava odvija kao u školama u Vojvodini", kazao je.

Krizni štab je doneo odluku i da se skrati period izolacije sa 10 na sedam dana.

„To nam je važno zbog vraćanja u redovne radne zadatke“, izjavio je Gojković.

POVEZANE VESTI

Krizni štab je takođe doneo odluku da svi koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev, plate cenu PCR testa 6.000 dinara, umesto dosadašnjih 9.000, kao i da se smanji cena antigenskih testova sa 3.500 na 1.800 dinara.

„Na sednici smo razmatrali aktuelnu situaciju. Vidimo da je broj pozitivnih sve veći i veći i shodno tome i dalje proglašavamo epidemiološku situaciju kao izuzetno tešku, vanrednu i u skladu s tim želim da još jednom pozovem sve građane da učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, da poštuju sve mere koje smo donosili i koje i dalje važe. One su vezane za ograničavanje kontakata i sprečavanje zaraze. Jasno je da su nepoštovanje mera, nenošenje maski i loše higijenske mere ključni faktor u povećanju broja zaraženih pacijenata“, kazao je Gojković.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem, sekundarni i tercijalni, nemaju uobičajen prijem pacijenata s težom kliničnom slikom.

„Sadašnji soj, omikron, kako nam je rečeno, dominira, i najvećim delom je ovaj nagli porast broja zaraženih upravo omikron. Nadamo se da ćemo uspeti u narednom periodu sprečiti dalje povećanje broja zaraženih“, dodao je.

Gojković je kazao da su škole u Vojvodini krenule da rade.

„Od ponedeljka niži razredi, od prvog do osmog, u Vojvodini će nastaviti neposrednu nastavu, a srednjoškolci će krenuti na kombinovani vid nastave. Što se tiče početka nastave u centralnoj Srbiji, u utorak će se održati dodatne konsultacije, ali mislim da smo najbliži rešenju da kako se nastava odvija u vojvođanskim školama, da tako bude i u centralnoj Srbiji“, kazao je.

Gojković je naglasio da problem u školama nije toliko omikron, već – grip.

„Na teritoriji cele Srbije imamo registrovanu pojavu gripa. Mi se bojimo velike i loše epidemiološke situacije vezane za grip u školama. To bi nam napravilo problem i u lečenju dece i odraslih“, izjavio je.

Skraćeno vreme između druge i treće doze

Pokrajinski sekretar izjavio je i da je odlučeno da u Srbiji na dalje, izmedju druge i treće doze vakcine, može da prođe tri meseca.

„Dakle, buster će moći da bude primljen nakon tri meseca od druge doze. Skraćuje nam se i vreme perioda izolacije, ranije je bilo 10 dana, sada će biti 7 dana, to je važno zbog vraćanja u redovne radne zadatke“, rekao je Gojković.

Upitan da li će u narednom periodu početi i vakcinacija četvrtom dozom, on je kazao da se o tome trenutno ne raspravlja, jer još ne postoje naučni podaci o tome da li je ta doza potrebna.

Proteklih nedelju dana u Srbiji se beleži petocifren broj zaraženih od koronavirusa, sa rekordom od četvrtka, kada su bile bilo 13.753 novozaražene osobe u jednom danu.

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminule su još 23 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 13.026. Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirana 31.540 osoba, od kojih je 12.721 pozitivna, što je oko 1.000 manje nego juče kada je registrovano 13.753 novozaraženih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare